Bernhard Mohr

Bernhard Mohr vokste opp på fastlands-Karmøy, men arbeider nå i Oslo i forlagsbransjen. Han vil og være kjent som den ene halvdelen av popbandet Mohr.

I slutten av august kommer boka hans Hvorfor stemmer russerne på Putin? ut. Boka er et portrett av Russlands urbane middelklasse. De liker barolo og brie, spiser ute et par ganger i uka og elsker å feriere ved Middelhavet. Alle har de høyere utdannelse. Akkurat som oss har de sluttet å se lineært tv, men er desto mer hekta på Facebook. Russlands urbane middelklasse var de som hadde kunnskapene, utsynet og økonomien til å styre samfunnet sitt i demokratisk retning. I stedet endte de opp med Vladimir Putins autoritære regime.

I 2006 flyttet Mohr til Moskva for å etablere en lokalavis for det norske Schibsted-konsernet – en enslig nordmann på en russisk arbeidsplass på en tid da mange i Vest-Europa ennå anså at en demokratisk utvikling i Russland var både mulig og sannsynlig. Ti år etter drar han tilbake til Moskva for å møte de gamle kollegaene fra Moj rajon, og snakker med gründeren, sjefredaktøren, journalister, annonseselgere, distributører og sekretærer – mennesker med ulik bakgrunn og ulike ambisjoner for seg selv og for Russland. Dessuten beveger boken seg ut i geografien – til storbyene St. Petersburg og Rostov-na-Donu og til småbyer der alt snurrer i langsommere tempo. Alt for å få svar på det ene overskyggende spørsmålet enhver russlandsinteressert vesteuropeisk leser må spørre seg: Hvorfor stemmer russerne på Putin?