Carl Frode Tiller

Carl Frode Tiller er et nytt og spennende bekjentskap for SILK-publikummet. Etter å ha brukt ti år på den prisvinnende Innsirkling-trilogien, er Carl Frode Tiller tilbake med ny roman. “Begynnelser”: Livet i bakspeilet. En mann med et nært forhold til naturen tar livet av seg i Carl Frode Tillers nye roman, hvor historien fortelles baklengs.

Tiller debuterte i 2001 med romanen Skråninga, som mottok flere priser, bl.a. Tarjei Vesaas’ debutantpris. Den ble også nominert til Brageprisen. Det virkelige gjennombruddet for Tiller (litterært og kommersielt) kom med hans tredje roman Innsirkling, som han fikk Brageprisen for i 2007. I juryens begrunnelse het det blant annet at «Carl Frode Tiller har en utpreget evne til å få sine personer til å fremstå som overbevisende for leseren. Særlig i dialogene demonstrerer han stor innsikt i hvordan mellommenneskelig kommunikasjon fungerer.» Senere på høsten 2007 ble Innsirkling nominert til Nordisk råds litteraturpris, og for samme bok mottok han, som første nordmann, EUs litteraturpris i Brüssel i 2009. Innsirkling ble dessuten hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, som kalte den «Årets beste roman».

Innsirkling har en kompleks struktur. Den er delt inn i tre deler, som igjen rommer ulike genre. Eksempelvis består hver del av kombinasjoner av nåtidsfortellinger og brev. Brevene, i sin tur, bærer preg av både memoarer og kortprosa, avhengig av hvilke av karakterene som har skrevet dem. Hver del har også sin særegne tone, eller fortellerstil. Dette henger sammen med bokas overgripende handlingsmønster: Romanens egentlige hovedperson, David, er på mange måter fraværende i teksten. Han har mistet hukommelsen, og gjennom en avisannonse, med bilde, blir folk som kjenner ham oppfordret til å ta kontakt via brev, for å fortelle ham hvem han er. På den måten opptrer David utelukkende i kraft av andres fortellinger og framstilinger. Tilsammen tre personer svarer på oppfordringa: to venner fra ungdomstiden, Jon og Silje, samt Davids stefar, Arvid. Hver av disse styrer ordet i sin respektive del av fortellingen, og bildet de gir av David har innbyrdes store variasjoner (men også visse likheter). Dette fører til en sammensatt identitetsproblematikk, noe som kan sies å være et av de gjennomgripende temaene i Innsirkling.

I oktober 2010 kom den frittstående oppfølgeren, Innsirkling 2. Den fikk raskt strålende kritikker fra et samlet anmelderkorps. Tiller har i intervjuer uttalt at de to bøkene vil inngå i en planlagt trilogi, eller muligens et firebindsverk. For Innsirkling 2 ble Tiller nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2011.

Tiller har også skrevet for teateret. «I sitt første drama rett til scenen, viser Carl Frode Tiller takter fra Tennessee Williams og Strindberg», skrev NRKs Lisa Kristin Strindberg i en anmeldelse. Ifølge Knut Hoem (også NRK) er Tiller «det største dramatiske talentet Norge har fostret på lange tider»