Erika Fatland

Erika Fatland vokste opp i Ølen. I 2009 debuterte hun med barneboka Foreldrekrigen, en burlesk og humoristisk roman om 10-åringen Amanda, som opplever at foreldrene ikke bare skal skilles, men at de også innleder full krig. Boka fikk gode anmeldelser og ble valgt av Den norske Bokhandlerforenings Leselystaksjon 2010 som en av de fem titlene som skulle deles ut til alle Norges 6-og 7-klassinger.Dokumentarboka Englebyen. Historier fra Beslan utkom i 2011 og er basert på Fatlands feltarbeid i Beslan i forbindelse med masteroppgaven i sosialantropologi. Den beskriver ettervirkningene av gisseldramaet på Skole nr.1 i 2004 og ble nominert til Brageprisen i kategorien sakprosa. I 2014 utkom Sovjetistan, en reiseskildring fra Sentral-Asia og tok for seg landene Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan. Vinterkrigen var Fatlands andre barnebok og igjen var temaet krig et tema, men denne gang om klima.

I fjor ble Erika Fatland valgt ut som en av Europas ti mest interessante samtidsforfattere gjennom litteratursatsingen New Voices from Europe.

Nå I sin nye bok Grensen har Fatland vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst- Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo. Den nye boka Grensen forventes i salg over hele landet 30.oktober, åpningsdagen til SILK.