Odd Karsten Tveit

BILDE: Hein Ove Holmgard

Odd Karsten Tveit  er journalist, forfatter og sosialøkonom. Han har Midtøsten som fagfelt og har skrevet flere bøker om emnet. Med sin store kunnskap og rike kildetilfang er han utvilsomt en internasjonal kapasitet på Midtøstens moderne historie og konfliktens politiske betydning. Han har vunnet Cappelens dokumentarpris, vært nominert til Brageprisen og også vunnet Brageprisen. I 2015 utga han boka De skyldige til fantastiske kritikker. Han har bodd i Amman, Beirut, Kairo og Jerusalem.

Odd Karsten Tveit har mer enn noen annen norsk utenriksreporter fulgt det dramatiske konfliktspiller i Midtøsten på nært hold. Gjennom flere tiår har han skaffet seg et enestående kontaktnett på alle sider av frontene, spesielt i Israel, Palestina og Libanon. I De skyldige (2015) beskriver han fortrolige møter og samtaler med politiske og militære ledere, etterretningsfolk på alle nivåer, militsledere og attentatmenn – og deres ofre. Vi ser også konflikten gjennom blikket til norske og amerikanske diplomater og etterretningsfolk, fra Lillehammer-drapet til Oslo-prosessen og senere. Han samlet og analyserte et enormt kildemateriale og i boken gir han leserne de dramatiske øyeblikksbildene og de lange linjene i konflikten, i freds- og krigsdiplomatiet. For alle med et minimum av empati er dette sjokkerende og tøff lesning.

I fjor kom Salongen i Jerusalem. Tro, krig og spionasje. I Jerusalem ble American  Colony en slags «fredens oase». Styrt av en kristen sekt av skandinaviske Amerika-utvandrere. Samtidig danner denne salongen det perfekte bakteppet for en innside-beretning om Palestinas historie fra første verdenskrig til opprettelsen av staten Israel.

Salongen i Jerusalem er en fortelling om maktkampen i Palestina fra første verdenskrig og frem til staten Israel ble opprettet i 1948. Først er det en kamp mellom Det osmanske riket og Tyskland på den ene siden og Det britiske samveldet på den andre. Senere ble det borgerkrig mellom sionister og palestinaarabere. Begge sider gjorde opprør mot britene som styrte Palestina fra 1917. Boka forteller også en eventyrlig historie om en kristen sekt, American Colony, som slo seg ned i Jerusalem på 1880-tallet. Det var maktkamp mellom sektens leder, norskfødte Anna Spafford og den svenske pastor Olof Henrik Larsson. Senere mellom Annas datter Berta og andre svensker i denne kristne kolonien

På årets SILK er Tveit med som intervjuer.

Les intervjuet med Tveit i Dagsavisen:   www.dagsavisen.no/oslo/jeg-har-aldri-latt-meg-bli-brukt-1.427667