Tom Egeland

Foto: Hein Ove Holmgard

Tom Egeland debuterte i 1988 med grøsseren Stien mot fortiden om et moderne par som blir fanget i norsk vikingtid (gjenutgitt i 2006 under tittelen Ragnarok). Publikumsgjennombruddet kom med boken Sirkelens ende, om funnet av et gullskrin som inneholder et 2000 år gammelt manuskript som vil endre vår forståelse av Jesus og kristendommen. Hovedpersonen er en albino arkeolog ved navn Bjørn Beltø.

Flere år etter romanens utgivelse ble det påpekt av anmeldere og lesere at den har store tematiske likhetstrekk med den internasjonale bestselgeren Da Vinci-koden, som utkom to år senere. Selv har Egeland, i intervjuer både i norske og internasjonale medier, kategorisk avvist antydningene om at Dan Brown kan ha plagiert ham.
Oppfølger til Sirkelens ende var Paktens voktere. Også her møter vi arkeologen Bjørn Beltø som hovedperson. Boken tar for seg opprullingen av et historisk mysterium som involverer egyptiske faraoer, gammeltestamentlig teologi og Mosebøkenes tilblivelse og norrøn vikingtid. Ulvenatten fra 2005 er også blitt spillefilm og tv-serie. En lengre versjon av filmen er sendt som tv-serien på TV 2 og den er også solgt til utlandet. I mai 2009 kom en oppfølger til Sirkelens ende og Paktens voktere med tittelen Lucifers evangelium. Boken fikk svært gode kritikker og er solgt i over 125 000 eksemplarer. Den fikk Rivertonprisen 2009.  Året etter kom den skjønnlitterære romanen Fedrenes løgner, Egelands første roman utenfor krimsjangeren.

I 2013 debuterte Egeland som ungdomsbokforfatter med romanen Katakombens hemmelighet. Tom har møtt en rekke elever på ungdomstrinnet på tidligere SILK-festivaler for å diskutere nettopp denne bok, som også ble tildelt ARKs barnebokpris etter en avstemning blant 10 000 skoleelever. To år senere kom han med to nye ungdomsbøker, romanen Mumiens mysterium  og Den store spøkelsesboka. Tom Egeland er oldebarnet til folkedikteren Jon Flatabø. I et intervju med Aftenposten fortalte Egeland at hovedpersonen Bjørn Beltø i Sirkelens ende og Paktens voktere er oppkalt etter to av Flatabøs pseudonymer: Bjørn Botnen og Sven Beltø.

Den sjuende boken om arkeolog Bjørn Beltø – Lasaruseffekten – utkommer i september i år. Denne gang leter Beltø etter en flere tusen år gammel babylonsk tekst kalt De dødes bok. Men han er ikke den eneste som jakter på det mystiske manuskriptet fra oldtiden. En munkeorden   er villig til å gå langt for å stanse ham. Samtidig, i USA, er medisinske forskere i ferd med å avdekke hva som skjer med oss etter døden. Forskningsprosjektet har fått kodenavn Lasaruseffekten, etter Bibelens Lasarus, som ble vekket til live etter fire dager i graven.
Beltø avdekker snart en skremmende sammenheng mellom De dødes bok og Lasaruseffekten.

Tom Egeland har vært med i SILKs faglige råd siden det ble opprettet og brukes også som intervjuer under SILK.

Før han ble forfatter på heltid arbeidet han bl.a som journalist og nattredaktør i Aftenposten samt som nyhetssjef og redaksjonssjef i TV2.

Les mer om Tom på: www.tomegeland.com/no