Xinran Xeu (Kina/UK)

Xinran er født i Beijing. På 1980-tallet arbeidet hun for kinesisk radio, men flyttet til London i 1997. Det var her hun begynte sin forfatterkarriere og der skrev hu de internasjonale bestselgerne Stemmer i natten (2003), Himmelgraven (2005) og Kinas tause generasjon (2009).

I fjor kom hun ut med Tapte døtre. Den handler om kinesiske kvinner som føder døtre de ikke kan beholde, i et land med en streng etbarnspolitikk. Jentebarna er lite verdt og må ofres for sønner som kan bidra til familiens økonomi. Over 120 000 kinesiske barn – de aller fleste jenter – er blitt adoptert bort til utlandet de siste årene.

Tapte døtre er et sterkt vitnesbyrd om ettbarnspolitikkens omkostninger for enkeltmennesket.I boka gir Xinran stemme til ti kinesiske kvinners skjebnefortellinger. Den omtales som Xinrans beste bok.

Xinran har grunnlagt veldedighetsorganisasjonen The Mothers’ Bridge of Love’, som har som målsetting å hjelpe kinesiske barn verden over ved å bygge en bro mellom  fattigdommen i Kina og Vesten..

Xinran brukes mye av BBC og Sky om temaer relatert til Kina. I 2011 ble hun nominert av The Guardian som en av 100 mest betydningsfulle kvinner i verden.

Om hennes siste bok sier interrnasjonal presse:

The Guardian: ‘Xinran’s stories tell of lovers doomed by Communist Party rules, spouses separated by the party’s call to duty, a generation of leaders’ wives ditched in favour of more suitable models for the New China and of the emotional cruelty of the Cultural Revolution.’

New York Times ‘Remarkable. . . . Heart-wrenching from beginning to end.’

 På SILK treffer du Xinran i samtale med Rosie Goldsmith.

Les intervjue med henne i TheGuardian (på engelsk):
www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/apr/24/xinran-childhood-motherhood