ANN CLEEVES FEIRER 30-ÅRSJUBILEUM HOS OSS

June/ January 18, 2017

Den britiske krimforfatteren Ann Cleeves, en verdens mest populære forfattere innen sin sjanger, kommer til SILK og Skudeneshavn i november. Gjennom 30 år har Cleeves gitt ut 30 bøker på mer enn 20 ulike språk. Det er særlig bøkene i Shetland-serien og om den kvinnelige etterforskeren Vera Stanhope i Vera som har ført til en stor tilhengerskare, spesielt ettersom bøkene også er blitt meget populære TV-serier, også her i Norge.

I fjor var Cleeves mye på reisefot med bl.a besøk på litteraturfestivaler i Phoenix, Reykjavik og Dubai. Mindre blir det heller ikke i år der hun er klar for en USA-turne med oppstart i Seattle, samt besøk på bokfestivaler i Canada, Estland og SILK.

Selv om Cleeves er fra Sør-England er hennes to største suksesser lagt til henholdsvis Nord-England og Shetlandsøyene. Og det har sin naturlige forklaring. Som ung student droppet hun ut av universitetet og tok en rekke tilfeldige jobber, i barnevernet, kokk på et fuglereservat og fengselsbetjent før hun vendte tilbake til universitetet og tok utdannelse som fengselsoffiser. Det var i sin tid som kokk hun ble kjent med Tim, en ornitolog, og som hun ble gift med. Sammen fikk de ansvar for naturreservatet på den lille øya Hilbre i utløpet av elva Dee ved Dundee. De var de eneste beboerne på øya, ingen elektrisitet, ikke vann. Er man ikke interessert i fugleliv – og det var ikke Cleeves – så var det ikke så mye å ta seg til. For å få tida til å gå begynte hun å skrive krimnoveller som ble godtet mottatt. På 80-tallet flyttet familien tilbake til England i nærheten av Newcastle. Og det er i Nord-England den kvinnelige politiinspektøren Vera Stanhope holder til. Den første boka om Vera så dagens lys i 1999.

«I love islands», har Ann Cleeves uttalt. Det var derfor ikke rart at hun valgte Shetland som arena for krimserien av samme navn. Bok nr. 6 i Shetlandsserien I løse luften kom ut i fjor mens den ferskeste Veraboken på norsk er Havnen. I år vil Cleeves skrive sin aller siste bok i Shetlandserien samt en ny bok om Vera, som hun foreløpig ikke har tenkt å pensjonere.

Ann Cleeves er svært engasjert i å hindre nedleggelse av bibliotek.

På de britiske øyer har man lagt ned hundrevis av biblioteker de siste årene. Allerede i 2013 gikk Cleeves i bresjen i Newcastle for å hindre at ti bibliotekfilialer skulle stenges. I fjor, da hun var Official National Library Day’s Ambassador, sa hun. “Biblioteket har en enorm betydning i et samfunn. Dersom vi tror på like muligheter for alle, må vi ikke bare sloss for bygningene, men også for mangfoldigheten av bøker på bibliotekene samt ha nok utdannede bibliotekarer som kan fremme lesing og bøker. Bibliotek gjør mer for oss enn å oppmuntre oss til å bli mer tolerante og bedre informerte; de bidrar kolossalt mye til en nasjons vekst».

Share this Post