Åpningstale SILK 2015 av Knut Olav Åmås, adm. direktør Fritt Ord

June/ November 9, 2015

Knut Olav ÅmåsKjære alle sammen!

“Mennesket leser for å spørre”, skrev forfatteren Franz Kafka en gang.

Det er en glede offisielt å få åpne Skudeneshavn internasjonale litteratur- og kulturfestival, som i år arrangeres for sjette gang. Stiftelsen Fritt Ord er stolt over å støtte den økonomisk – som vi også er stolt av å støtte en rekke andre tiltak på Karmøy og i Rogaland.

Norge formelig renner over av festivaler, og jeg besøker selv mange av dem i løpet av et år. Det er musikk, litteratur, film, dans, teater og debatt.

De mange festivalenes rolle i Kultur-Norge er særdeles viktig:

De skaper aktivitet

De skaper verdier – både kunstneriske og økonomiske

De er med på å skape et steds image, bilde, for omverdenen

Festivalene bygger identitet for lokalsamfunnet

De styrker selvtilliten til et sted

De gir enkeltmenneskene som er til stede på en festival nye ideer

Og til sist, en litt banal observasjon, men viktig likevel: Festivaler er også et sted der folk får nye venner og til og med forelsker seg.

Apropos forelskelse: Jeg faller spesielt lett for byer som ligger ved sjøen og havet. Skudeneshavn er spesielt vakker. Stedet er en perle, og kulturlivet i regionen er i medvind.

Stiftelsen Fritt Ord, som er en av Norges største, er stolt av å støtte økonomisk et veldig stort antall festivaler i dette landet.

“Så samles vi på festivalen”, for å omskrive en kjent linje fra “Internasjonalen”. Det gjør vi virkelig i Norge. Og de blir muliggjort ved avanserte spleiselag mellom billettinntekter, privat støtte og offentlige penger. Ingenting er bedre.

Fritt Ord er spesielt glad for å støtte Skudeneshavn internasjonale litteratur- og kulturfestival. Den er ikke bare en litteraturfestival, men en festival og en fest for tenkningen og den kritiske tanke.

Én ting må sies når vi snakker om festivaler: En del av festivalene programmerer ganske likt og litt fantasiløst. Særlig innen musikk og litteratur, kanskje. I løpet av en sesong ser vi ganske mange av de samme forfatterne og de samme musikerne på festival etter festival i dette landet.

Derfor trenger vi kresne og dristige festivaler som SILK, som programmerer litt annerledes og tar sine egne valg, med en selvstendig profil. Folkene bak denne festivalen har stått på sitt og trodd på det – i seks år nå.

Programmet til SILK taler for seg selv. Det er ambisiøst, kresent og internasjonalt orientert. Av totalt 70 arrangementer er 40 arrangementer myntet på barn og unge.     I noen av disse blir de unge aktivisert. Det gjelder for eksempel workshops om tegneserier og fortellinger med amerikanske Sarah McIntyre og finske Pasi Pitkanen, om skriving av poptekster på norsk og nynorsk med Tom R. Aadland – og heldags skriveverksted på fem ungdomsskoler. Et av arrangementene for de unge er i tett samarbeid med Den kulturelle skolesekken i Karmøy.

Programmet for festivalen speiler virkelig mye av det mangfoldige og rike land Norge er blitt. Og programmet tar nordmenns enorme leseglede på alvor. Vi er virkelig et lesende folk fortsatt. Det kommer ut mellom 6000 og 7000 bøker i dette landet hvert år. Boksalget er høyt – selv om e-bøkene ikke har tatt av ennå, iallfall ikke når det gjelder kjøp. Men bibliotekene får det til når det gjelder e-bøker. Og bibliotekene er svært godt besøkt og litteraturhusene, som egentlig er en slags kultur- og debatthus, er fulle hver dag.

Det er noe helt spesielt privilegert ved å møte gode forfattere ansikt til ansikt og kunne snakke med dem også. Jeg tror den typen fysisk deloffentlighet som en festival som denne utgjør, er vel så viktig for å forme oss som borgere som den virkeligheten vi forholder oss til gjennom etablerte og sosiale medier mange ganger daglig. Ingenting erstatter det å være til stede sammen med andre.

Før og etter kan vi så tilbringe i et annet fellesskap – med tekstene, med bøkene, med tidsskriftene. Det skrevne ord er i økende grad et digitalt publisert ord. Men det er ingenting som tyder på at litteraturen og fortellingene i dem blir mindre viktige. De får verden til å henge sammen for oss, de viser

I denne sammenheng er litteraturfestivaler viktige. Det samme er litteraturhus og biblioteker. For Fritt Ord er det viktig å støtte alle tre typer institusjoner, og det vil vi fortsette med. Jeg håper kommunene også tar sitt ansvar fremover, og skjønner hvor viktige de er. Biblioteket er samfunnets mest terskelløse offentlige institusjon – og faktisk det kommunale tjenestetilbudet borgerne er aller mest fornøyd med.

Aksel Sandemose skrev en gang: “Vi leser for å kaste et skrålys inn over vårt eget liv, se våre tanker og forestillinger fra nye vinkler og kanskje få dem korrigert”.

Dere har mye å se frem til de neste dagene. Vi gleder oss!

Og med dette har jeg den store gleden av å erklære Skudeneshavn internasjonale litteratur- og kulturfestival 2015 for offisielt åpnet!

Share this Post