ÅTTE NYE NAVN KLARE TIL ÅRETS SILK:

June/ August 7, 2017

Da er åtte nye navn klare for årets SILK – og samtlige kommer til oss for første gang.
Lars Saabye Christensen, Maja Lunde, Cecilie Enger, Thorvald Steen, Anna Fiske, Siri Økland, Bernhard Mohr og Ole Torp.

Foto: Magnus Stevi

Lars Saabye Christensen vil være kjent som forfatteren bak suksesser som Beatles, Bly og Halvbroren. Dagbladet kåret Beatles til den viktigste norske roman de siste 25 årene mens Halvbroren sørget for at Saabye Christensen vant Nordisk Råds Litteraturpris i 2002, Han kan og vise til andre priser som Brageprisen (to ganger!), Rivertonprisen og Bokhandlerprisen (også den to ganger).

Christensen er høyaktuell i år med Byens spor, første bind i en trilogi. Vi befinner oss på Oslo vest rett etter krigen der vi møter Ewald og Maj Kristoffersen med deres sønn Jesper. Ewald jobber i et reklamebyrå som får i oppdrag å lage kampanjen i forbindelse med Oslos 900-årsjubiléum og Maj engasjerer seg i Røde Kors. Boka er i salg 10.okt, samme dag som billettsalget til SILK begynner

Maja Lunde  vant både Fabelprisen og Bokhandlerprisen for Bienes historie. Romanen er så langt utgitt i mer enn 30 land. Hun har skrevet en rekke barne- og ungdomsbøker og manus til blant annet TV-serien Barnas Supershow, dramaserien Hjem og humorserien Side om Side.  Bienes historie lå i mai 2017 på topp av Der Spiegels bestselgerliste i Tyskland.

Cecilie Enger fikk sitt store gjennombrudd i 2013 med Mors gaver som hun vant bokhandlerprisen for. I år kommer hun ut med ny roman Pust for meg. Det er en roman om tre generasjoner kvinner, om sårbarheten ved å være avhengig av sin nærmeste og om å miste kontrollen over sitt eget liv.
Cecilie Enger skriver fram en kompleks kvinne, en anerkjent lege og mor til voksne barn, som stiller spørsmålet: Kan man tilgi seg selv for den smerten man påfører andre?

Thorvald Steen er kjent for sitt forfatterskap og aktive engasjement for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Siden debuten som poet i 1983 har han utgitt over 40 bøker innen forskjellige sjangrer, som romaner, skuespill, diktsamlinger, noveller, barne-bøker og essays. Steen har markert seg som en av Norges mest internasjonale forfattere.

Anna Fiske har gitt ut en rekke bildebøker med egne tekster, men har også vært illustratør for andre forfattere og oppdragsgivere. Fra 2005-2009 utga hun sine egne tegneserieblad, Rabbel.   Et norskprodusert, reklamefritt og regelmessig utgitt tegneseriehefte for barn var noe helt nytt i Norge, og hun ble tildelt Kulturdepartementets tegneseriepris i 2005.

Siri Økland  kommer ut i slutten av september med Det står til liv. Å være tett på døden er å være tett på livet. Gjennom poetiske korte tekster og egne foto skildrer Siri Økland livet slik det ser ut når en vet at en skal dø. Hun skaper et rom for innsikt og ettertanke, både for den som lever tett på sykdom, og den som er åpen for livet – og ikke minst den som er begge deler. Tekstene er både nådeløse, stillferdige og vakre – en sterk bok.

Bernhard Mohr vokste opp på fastlands-Karmøy, men arbeider nå i Oslo i forlagsbransjen.
I slutten av august kommer boka hans Hvorfor stemmer russerne på Putin? ut. Boka er et portrett av Russlands urbane middelklasse. De liker barolo og brie, spiser ute et par ganger i uka og elsker å feriere ved Middelhavet. Alle har de høyere utdannelse. Akkurat som oss har de sluttet å se lineært tv, men er desto mer hekta på Facebook. Russlands urbane middelklasse var de som hadde kunnskapene, utsynet og økonomien til å styre samfunnet sitt i demokratisk retning. I stedet endte de opp med Vladimir Putins autoritære regime.

Hvorfor stemmer russerne på Putin? Spør Mohr.

Ole Torp kjenner de fleste som en dyktig journalist og programleder i NRK. Han jobbet i Dagsrevyen og var NRK-korrespondent i Washington fra sommeren 1998 til høsten 2002 og i Beijing etterpå.. De siste årene har han vært programleder i debattprogrammet Aktuelt og siden i fjor programleder for Torp.
Hva Torp skal gjøre på SILK vil man komme tilbake til, men det som er sikkert er at han ikke kommer til å sitte i intervjuerstolen.

Share this Post