Deltakere 2024
Stefan Ahnhem
Stefan Ahnhem (f. 1966) har vært manusforfatter innen film og TV i mer enn 20 år. Han har blant annet skrevet manus til noen av Sveriges mest populære krimserier, som Wallander og Irene Huss. Hans bøker om Fabian Risk har gjort ham til en av Nordens største krimforfattere, seien har solgt over 2 millioner bøker og utgis i 25 land. Foreløpig er det kommet 7 bøker i serien om Fabian Risk. Stefan Ahnhems siste bok på norsk er en psykologisk thriller, Byttet.
Frode Alnæs
Frode Alnæs regnes som en av Norges beste gitarister og er en av våre mest suksessfulle låtskrivere og artister. I over 40 år har han gledet et stort publikum gjennom sin musikk, spilleglede og sitt smittende humør.
Frode er kjent for sin unike evne til å kommunisere med publikum. Det er aldri kjedelig når han står på scenen. Han er utadvendt og byr alltid på musikalske overraskelser og godt humør.
Frode Alnæs er kjent som gitarvirtuosen, «sjefen» og opphavsmann til samtlige av låtene til bandet «Dance With A Stranger».
Frodes lange og eventyrlige musikalske livsreise har gitt ham mye heder og ære, blant annet tre Spellemannspriser.
Terje Bjøranger
Terje Bjøranger har i mer enn tyve år arbeidet med det som kalles æreskriminalitet, eller æresrelatert vold, og har bistått i et par tusen enkeltsaker.
Han er jurist, og har siden 2015 jobbet som politiadvokat i Kripos. Fra 2010 til 2015 var han politiinspektør, og leder for utlendingsseksjonen i Romerike politidistrikt (nå Øst politidistrikt).
Tidligere har han jobbet som rådgiver i Utlendingsdirektoratet (2002 – 2009), hvor han blant annet etablerte Kompetanseteamet mot æresrelatert vold sammen med politioverbetjent Gunnar Svensson, og leder for Oslo Røde Kors Internasjonale Senter (ORKIS), Eva Khan. Han har også jobbet i barneverntjenesten.
Han har også gitt ut fire krimbøker, som alle er basert på et aktuelt kriminalitetsbilde. Han er nå aktuell med boken Æresrelatert vold, som han har skrevet sammen med Gunnar V. Svensson.
Grethe Bøe
Grethe Bøe er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Bøe har studert filosofi og har bakgrunn som modell og skuespiller. De siste årene har hun gjort seg bemerket som manusforfatter og filmregissør av bl.a. NRKs storsatsing «Hjerterått», en action-triller fra Kautokeino, hvor Bøe var forfatter og hadde regi sammen med Nils Gaup. Hun har også hatt både manus og regi på spillefilmen «Operasjon Arktis», samt Jørn Lier Horsts barnekrimfilmer. I tillegg har hun hatt regi på spillefilmen «Titanic’s ti liv». Hun hadde stor suksess med sin krimroman «Mayday» og er nå ute med en oppfølger til denne, «Snøleoparden».
Veronica Danielsen
Veronica Danielsen er fysiker, vitenskapsformidler og en skikkelig nordlysnerd. Hun elsker å lære nye ting og å dele det hun har lært med andre, blant annet gjennom vitenshow og i arbeidet som leksikonforfatter. Hun er fagansvarlig for fysikk i Lille norske leksikon og en ettertraktet fagkilde og foredragsholder. Nordlyset. Aurora borealis, menneskene, mytene og vitenskapen er hennes første bok.
Marit Eikemo
Marit Eikemo (f. 1971) er frå Odda og bur i Bergen. Ho har tidlegare arbeidd som tidsskriftredaktør, festivalsjef for Litteratursymposiet i Odda, forlagsredaktør og leiar for Cornerteatret i Bergen.
Eikemo debuterte i 1999 med intervjuboka Her, no. Møte med unge menneske. Hennar første roman, Mellom oss sagt, kom i 2006. Eikemo har til saman gitt ut seks romanar, den seinaste er Team Tuva (2021). Ho har også skrive essayboka Samtidsruinar.
Marit Eikemos bøker er både smarte og underhaldande, og har imponert både kritikarar og publikum med sine presise observasjonar av det norske samfunnet og tida vi lever i. Ho mottok Amalie Skram-prisen 2017 for sin forfattarskap, og var festspeldiktar på Dei nynorske festspela 2018. I 2019 mottok ho Samlagsprisen.
Lotta Elstad
Lotta Elstad (f. 1982) har tidligere utgitt sakprosabøkene En såkalt drittjobb (2008) og Den spanske sensasjonen Podemos (2015). Hun debuterte som romanforfatter med Ettromsleiligheten (2012) og har siden gitt ut romanene Et eget rom (2014) og Jeg nekter å tenke (2017). Sistnevnte mottok Osloprisen i kategorien Årets litteratur og ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Elstad er oversatt til dansk, tysk, fransk, polsk, rumensk, nederlandsk og svensk.
Høsten 2023 utkom den historiske romanen Xiania 1 (2023), som høstet svært gode kritikker og ble nominert til LOs litteraturpris.
Anne Elvedal
Anne Elvedal (f.1973) har jobbet i mange år som manusforfatter innen TV og film. Hun har skrevet manus til flere Amanda-nominerte spillefilmer, samt kritikerroste tv-serier som Twin, Livstid og Wisting. Ungdomstrilogien Dødens spill var hennes debut som skjønnlitterær forfatter.
I 2022 ble Den sorte bruden nominert til Uprisen for årets ungdomsbok.
Med Spøkelsesstasjonen sørger hun for ekte grøss for lesere mellom 9 og 12 år.
Thomas Enger
Thomas Enger (f.1973) jobbet som journalist før brakdebuten med kriminalromanen «Skinndød» i 2010. Dette var den første i en serie på fem bøker om journalisten Henning Juul. Enger har også skrevet ungdomsromaner som begge har mottatt den gjeve U-prisen. Engers bøker er solgt til over 30 land. I 2018 skrev han sommerens krimsensasjon, «Nullpunkt» sammen med forfatter kollega Jørn Lier Horst. I fjor kom 5. bok i denne serien, «Offer».
Erika Fatland
Erika Fatland ble brageprisnominert for sin første sakprosabok Englebyen i 2011. Siden har hun blant annet gitt ut Året uten sommer om 22. juli-tragedien, og reiseskildringene Sovjetistan (2014), Grensen(2017) og Høyt (2020). Fatland har mottatt en rekke priser og bøkene hennes er oversatt til veldig mange språk. Fatland er utdannet sosialantropolog og behersker åtte språk. Hun er aktuell med ny reisebok i høst, Sjøfareren.
Kjell M.Flotve
Kjell Mangor Flotve debuterte som 80-åring med diktsamlingen Fjord og hav. Boka er egentlig som en slags «reisefortelling» der Kjell gjennom 46 enkle og korte dikt forteller om sin «reise» fra Hardanger til Karmøy – hans møte med mennesker, opplevelser i naturen, tanker om hvordan tidene skifter og om store og små spørsmål i livet. Hvert dikt er illustrert av kunstneren Otto Tveit, som er oppvokst ved den samme fjorden som Kjell.
Han bor i Karmøy og er utdannet ved Stord lærarskule, UiO og UiB. Han arbeidet 27 år i skole- og kulturetaten i Karmøy kommune og før det 19 år i ungdomsskolen. De fleste åra var han i lederstillinger.
På fritida har har han vært aktiv i kulturlivet gjennom korpsaktivitet, på revyscenen – både som amatørskuespiller og musiker, i band og som akkompagnatør. Han hadde bl.a hovedrollen som Jeppe i Jeppe på Berget.
Finn Willy Fosen
Finn Willy Fosener redaktør av Koperviks jubileumsbok i tilknytting til 100-årsjubileet. Han er lærer av yrke med tilleggsutdanning innen media. Har vært freelancer og vært lærebokforfatter der hans ansvar å utarbeide digitale nettoppgaver for minoritetsspråklige elever. I jubileumsboken har det vært viktig for Fosen og redaksjonen å belyse hvordan et idrettslag gjensidig har påvirket hverandre. Han har vært til stede på samtlige SILK Fotballarrangementer i tidligere år som tilskuer, i år får han muligheten til å være en av aktørene på scenen. Fosen er en innbitt Evertontilhenger.
Eva Frantz
Eva Frantz er utdannet journalist og kjent i Finland som mangeårig Melodi Grand Prix-ekspert og -kommentator. Hun debuterte i 2016 med «Sommerön». Andre bok i serien om Anna Glad ble kåret til Årets krim av Det finske krimselskapet og nominert til den nordiske krimprisen Glassnøkkelen. Den siste boken om Anna Glad er «Gudfaren».
Eva Frantz skriver på svensk og har røtter fra Sunnmøre. Hennes favorittbanneord er perkele, finsk er best på banning. Hun liker å svømme i kaldt vann, og elsker lyden av is og noe lekkert som blir blandet i en cocktailshaker.
Randi Fuglehaug
Randi Fuglehaug kommer fra Voss og bor nå i Oslo. Hun er forfatter og journalist, og har skrevet bøker for både barn og voksne. Sammen med Anne Gunn Halvorsen står hun bak ungdomsromanserien Halve kongeriket, der den første boka, Arvingen, ble til Netflix-suksessen Royalteen i 2022. Bøkene hennes om Agnes Tveit, Fallesjuke (2020), Tonedød (2022) og Skallebank (2024) er kritikerrost krim fra hjembygda Voss.
Alf van der Hagen
Alf van der Hagen (f. 1962) var medredaktør i Vagant 1988–1994, redaktør i NRK Kritikertorget 1990–1995 og i De Norske Bokklubbene 1996–2003, og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet 2003–2012. I tidsrommet 1993–2000 utga han intervjubøkene Dialoger 1–3, med til sammen 23 norske forfattere, blant annet Jon Fosse, Tor Ulven, Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård. I 1994 utkom hans første samtalebiografi En annen Mykle. For Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2013) mottok van der Hagen Kritikerprisen for beste sakprosabok, og for Kjell Askildsen. Et liv (2014) ble han nominert til Brageprisen. I 2016 utkom Leseren. En samtale med Henning Hagerup, i 2018 Marvin Halleraker. Satiriker med helvetesangst og i 2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer, alle til strålende kritikker. Boken om Brøgger kom også på svensk og dansk. De seneste årene har han utgitt samtalebøker om billedkunst med to så ulike personer som dronning Sonja (2021) og Bjørn Ransve (2022). Ønsk meg heller god tur er Alf van der Hagens bok nummer femten siden debuten i 1993, og den niende i hans egen sjanger «samtalememoarer». Her er det Ingvar Ambjørnsen som er tema.
Aslak Hartberg
Aslak Hartberg (f. 1975) er rapper i Klovner i Kamp, komponist og musiker. Han har hovedfag i jazzmusikk ved Norges Musikkhøgskole. Han har drevet med hip hop, grafitti, boksing, snowboard, skating og har reist verden rundt som musiker. Han debuterte som forfatter i 2009 med boken Fuck you eller penga tilbake.
Hans bok Farvel frykt – fra redd for alt til klar for alt utkom i 2022.
I 2023 utkom hans andre bok som behandlet temaet angst: Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkkangst
Marte Heian-Engdal
Marte Heian-Engdal (f. 1981) er historiker, forfatter og en av våre fremste eksperter på Midtøsten. Hun har undervist på Universitetet i Oslo, vært seniorforsker ved PRIO, assisterende direktør for NOREF, og har lang erfaring fra arbeid med internasjonalt konfliktdiplomati. Hun har bodd flere år i Midtøsten, og reist dit jevnlig for å forstå konfliktene, historiene og menneskene som preger denne urolige regionen.
Henrettelsespodden
I Henrettelsespodden reiser Kyrre Holm Johannessen og Torgrim Sørnes tilbake i tid, og for å gi et unikt innblikk i den mørkeste delen av Norges historie. Du får høre fortellingene om menneskene som ble dømt til døden og henrettet for sine forbrytelser. Hvem var de henrettede? Hva hadde de gjort? Hvordan ble de drept? Var bøddelen full? Hver uke får du en ny episode, om menneskene som ble sendt i galgen, druknet, brent, radbrekket eller la hodet på hoggestabben.
Kim Anne Hiorth
Kim Anne Hiorth (f. 1959) jobbet 31 år i Oslo Politidistrikt, blant annet på Ordensavdelingen og på Avdeling for organisert kriminalitet. I 2009 begynte hun et pionérarbeid blant den kvinnelige delen av Oslos minoritetsbefolkning. Det arbeidet varte til hun gikk av med pensjon i 2021. Kim Anne Hiorth ble høsten 2023 tildelt utmerkelsen International Police Association Wold Class Policing Award. Kim Anne Hiorth er aktuell med boken «Politihjertet – Historier fra et liv i uniform».
Ingen kan forandre hele verden, men du verden hvor mye du kan forandre ved å bry deg litt!
Vigdis Hjorth
Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.
Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og hun har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Hjorths romaner er oversatt til 33 språk, og Arv og miljø ble nominert til National Book Award og Millions Best Translated Book Award da den utkom i USA og Storbritannia i 2019.
Jørn Lier Horst
Jørn Lier Horst (f.1970) er en av Nordens mest suksessrike krimforfattere. Bøkene hans har solgt i over ti millioner eksemplarer, og er utgitt i mer enn 40 land. Flere av bøkene er også filmatisert for kino og TV.
Horst har bakgrunn som politietterforsker og er i dag fast ekspertkommentator i TV-programmet Åsted Norge. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker. Mest kjent er han for bøkene om politietterforsker William Wisting. Sammen med Thomas Enger skriver han thrillerserien om Alexander Blix og Emma Ramm. Han står også bak Norges bestselgende barnebokserie om Detektivbyrå nr. 2. I tillegg har han forfattet suksess-serien CLUE.
For sitt forfatterskap har Horst mottatt en rekke priser, deriblant Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, The Martin Beck-Award og The Petrona Award. Han har også blitt hedret med den gjeve Teskjekjerringprisen for sitt bidrag til leselyst og leseglede blant norske barn gjennom bøkene om Detektivbyrå nr. 2. I 2022 ble Tiril, Oliver og Åtto kåret til tidenes barnebokkarakterer av bransjenettstedet Bok 365. Og i 2023 ble Jørn Lier Horst kåret til «Årets forfatter» av Aftenposten Juniors lesere.
Marthon Høvring
Marthon Høvring er blitt kalt Mister Kopervik. I hans lange spillerkarriere spilte han på nivå 2 for Kopervik i gullårene der det kom 3000 tilskuere på enkelte kamper. Han var en arbeidsom midtbanespiller, god teknisk og en vinnerskalle – gull verdt for ethvert lag. Etter spillerkarrieren tok han sin del i det administrative, først for Kopervik og så i en årrekke for Rogaland Fotballkrets. Han er og den eneste i nordfylket som er tildeltt Rogaland Fotballkrets sitt gullmerke. Det siste året har han vært med i redaksjonskomiteen for den kommende jubileumsboka til Kopervik IL i tilknytting til klubbens 100-årjubileum. I England er Derby hans klubb og han valfarter dit for å se laget i aksjon hvert år.
Marjam Idriss
Marjam Idriss (f. 1992) er oppvokst på Sola og Jåsund i Rogaland. Hun har en bachelor i engelsk litteratur og master i middelalderlitteratur fra Universitetet i Cambridge. Hun debuterte med Jannikeevangeliet i 2017 og jobbet i flere år som antikvarbokhandler i sør-øst London.
Halvt er hennes andre roman.
Idriss debuterte som skjønnlitterær oversetter med Jenny Hvals Paradise Rot i 2018. Siden har hun oversatt Jenny Hvals Girls Against God, Zadie Smith, Amanda Gorman, Ibi Zoboi og Yusef Salaam.
Geir Jacobsen
Geir Jacobsen kom i fjor ut med boken Drømmelaget – vidunderlige løgner om det vakre spillet. I skjønnlitterær og nostalgisk innpakning presenteres en rekke store og viktige fotballøyeblikk fra 80-tallet, sett gjennom øynene til noen av tiårets største stjerner. Jacobsen debuterte som forfatter i 2021 med boken Lyst mørke. For boken ble han tildelt litteraturprisen Årets ulest.
Stian Jebsen
Erling Kagge
Erling Kagge er forlegger, forfatter og eventyrer.
I 1996 startet Erling Familievennen Forlag, som i 2000 skiftet navn til Kagge Forlag. Han var den første i historien til å nå Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest til fots. Han har seilt over Atlanterhavet, rundt Kapp Horn, til Antarktis og Galápagos, og gått gjennom New York delvis under bakken. Kagge har skrevet flere bøker, blant annet de internasjonale bestselgerne Alt jeg ikke lærte på skolen (2006), Stillhet i støyens tid (2016) og Å GÅ – ett skritt av gangen (2018). Stillhet i støyens tid er oversatt til 38 språk.
Are Kalvø (f. 1969) er ein av Norges fremste komikarar. I 25 år har han gjort stand up og satire. Han har óg laga musikalar, revyar, ein opera og har skrive 11 bøker om ulike emne: religion, politikk, fotball, ferie og tidsbruk. Kalvø har eit stort publikum rundt om i landet, og har fått mange lovord og prisar for arbeidet sitt.
Are Kalvø møter du både i bokbad og på SILK ala Carte på torsdagen under SILK.
Henrik Langeland
Henrik H. Langeland (f. 1972 i Oslo) fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 2003 med romanen Wonderboy, en utgivelse som var med på å definere en epoke i norsk økonomisk historie. I
Henrik H. Langeland har også skrevet flere sakprosabøker, blant annet Ut å stjæle lesere – Håndbok i fortellekunst. Langeland har i flere år holdt skrivekurs som retter seg mot dem som vil lære seg de konkrete mekanismene den godt skrevne fortellingen er basert på. Siden 2008 har over tusen personer deltatt på seminarene hans – ikke bare skjønnlitterære forfattere, men alle med ambisjoner om å skape bedre fortellinger.
Per Roger Lauritzen (f.1956) har utgitt et stort antall bøker om turliv og natur, de fleste illustrert med egne bilder, og har gjennom sitt mangeårige arbeid i DNT og nå i NAF som veibokredaktør fartet mer rundt i landet vårt enn de fleste. NAF er hundre år i år og NAF veibok er utgitt i vel 10 millioner eksemplarer. Han vil derfor snakke om veiboka, hva den har bydd på i alle disse årene og hvorfor den fremdeles har en meget sterk posisjon i norsk reiseliv. At NAF akkurat har trykket og distribuert 430 000 veibøker i vår digitale tidsalder forteller jo sitt om at boka lever i beste velgående.
Unni Lindell
Svein Oddvar Moen
Svein Oddvar Moen (født 22. januar 1979) er en norsk fotballdommer fra Haugesund. Han har vært dommer siden 1996 (som representant for Haugar), og debuterte i Tippeligaen i 2003.
Moen etablerte seg som en av Norges beste fotballdommere, og ble tildelt Kniksenprisen som «Årets dommer» i 2010, 2011 og 2012. Moen har nå gitt seg som dommer. Moen har dømt over hundre kamper i Tippeligaen, samt to cupfinaler, cupfinalen 2008 mellom Stabæk og Vålerenga og cupfinalen 2013 mellom Molde og Rosenborg. Siden 2010 har Moen vært fast dommer i Mesterligaen, samt i store landskamper. Han er også FIFA-dommer siden 2005.
Reidar Müller
Reidar Müller er geolog og forfatter av de kritikerroste populærvitenskapelige bøkene Det som ble Norge, Skogens historie og Ild og is. Han har også gitt ut bestselgeren Supervulkaner og digre dinosaurer for barn.
Nicholas Møllerhaug
Nicholas H. Møllerhaug (født 8. oktober 1974) er en norsk kulturleder, skribent, kurator, konseptutvikler, låtskriver, DJ og musiker (cello og vokal) fra Haugesund. Han er medlem av Norsk kulturråd – utvalg for Rom for Kunst – og landsstyret i Ny Musikk.
Nicholas Møllerhaug er aktuell med boken «Farmors og farfars krig».
Trygve Nygaard
Trygve Nygaard er en lokal spiller som spilte for Vard, Viking og FK Haugesund. På Viking var han med og vant cupfinalen i 2001, slå Chelsea og gå videre i UEFA-cupen. Han scoret også det avgjørende målet for Viking mot Austria Wien som sikret gruppespill i Europacupen i 2005. HN avsluttet sin karriere med fem år i FKH-trøya. Til sammen spilte Nygård 556 kamper for FKH og Vard. Han var en allsidig spiller som kunne spille på mange plasser på laget, men var mest på midtbanen. I dag bor han i Haugesund og arbeider for Solstad Offshore i Skudeneshavn.
Sven Egil Omdal
Sven Egil Omdal har vært journalist i flere aviser og redaktør i Stavanger Aftenblad. Han har skrevet sakprosabøker om så forskjellige tema som Paris, borgerlønn, Gestapo, journalistikk og Stavangers historie. Han har vært leder i Norsk Journalistlag og Pressens Faglige Utvalg og tekstforfatter for NRKs underholdningsprogram. Hans «Fripenn» er blant landets mest leste kommentarspalter.
Anne B.Ragde
Jon Ståle Ritland
Jon Ståle Ritland (f. 1968) debuterte med Kroppsvisitasjoner i 2004 og har siden utgitt flere kritikerroste diktsamlinger. Diktene hans er oversatt til flere språk, blant annet engelsk og russisk, og har vært representert i København, St Andrews, Rotterdam, Middlesborough, Manchester og London.
August Haarr Rogde
August Haarr Rogde er en lokal saksofonist fra Åkra på 16 år. Han går 2. året på musikklinja på Skeisvang. Bakgrunn fra kulturskole og korps. Han har en forkjærlighet for lettere jazz.
Randi Rosenqvist
Randi Rosenqvist er psykiater. Hun har blant annet vært overlege ved regional sikkerhetsavdeling på Gaustad. Hun arbeidet i Kriminalomsorgen i en årrekke. Hun satt i, og ledet, Den rettsmedisinske kommisjon. Hun leder nå Nasjonal aksjon for bevaring og utvikling av de psykiatriske sykehusene. Hun har blant annet utgitt bøkene Rettspsykiatri i praksis i (2001, 2. utgave i 2004) og Rettspsykiatri: en introduksjon (2009) samt skrevet mange faglige artikler og bokkapitler.
Anders Røyneberg
Erik Schjerven
Hanne Sigbjørnsen eller Tegnehanne
Tegnehanne heter egentlig Hanne Sigbjørnsen, og er forfatter og illustratør. Hun har gitt ut Tegnehanne-bøkene Tegnehanne, Ambisjoner minus gjennomføringsevne og Blod, svette og tress-is på Egmont, samt Ikke tenk på meg på Kagge forlag. I tillegg har hun skrevet og tegnet Lykke til! 52 ting du dessverre må gjennom før du blir voksen, sammen med samboeren Jostein Larsen. Hun har også vært illustratør på bestselgere som blant andre Gleden med skjeden, skrevet av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, Norges uskrevne lover av Egil Aslak Aursand Hagerup, og barnebokserien Verdens kuleste gjeng av Maja Lunde.
Kathinka Steenstrup
Kathinka Steenstrup er utdannet kriminolog, og jobber som konfliktrådsmekler i straffesaker og som sinnemestringsterapeut. Hun er også familieveileder i barnevernet, særlig innen fagfeltet vold og overgrep. Hun har en særlig interesse for fengsler og lukkede institusjoner, menneskelig avvik og relasjonelle utfordringer.
Kathinka Steenstrup er aktuell med boken «Hjerteråte».
Vidar og Henning Stueland
Vidar Stueland er en kjent figur i musikkmiljøet på Karmøy og omegn, og Henning Stueland (far til Vidar) har også vært i denne bransjen i noen år.
Hverken Vidar eller Henning er kjente som bedehus-sangere, men begge to har stor interesse for salmemusikken.
I mange år har Henning Stueland hatt lyst til å ta salmesangen ut til folket på en litt annerledes måte, men fikk ikke respons hos noen før han traff Lars Inge Tjøstheim, Kantor i Falnes Sokn. Han hadde hørt om lignende, og tok utfordringen på strak arm, sammen med sitt kor, Skudenes Mannskor.
Gunnar Staalesen
Kun 22 år gammel utga Gunnar Staalesen sin første roman, Uskyldstider, i 1969. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 23 land, blant andre Frankrike, England, Tyskland, Italia, Russland og Polen, og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV. I årene 1997–2000 utkom en bredt anlagt trilogi om Bergen gjennom det forrige århundret, en romanserie som også ble dramatisert og oppført ved Den Nationale Scene i 2002. I 2021 kom den frittstående fortsettelsen 2020. Post Festum.
Gunnar Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Gunnar Staalesen er født 1947 i Bergen, der han fortsatt bor, og er utdannet cand.philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap.
Gunnar Valentin Svensson
Gunnar Valentin Svensson har arbeidet i politiet i 43 år. Fra og med 1990-tallet hovedsakelig med æresrelatert kriminialitet. Startet i 2004 det som nå heter Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, sammen med Terje Bjøranger. Han har i 20 år vært Politidirektoratets representant i Kompetanseteamet. Til daglig er han ansatt på Seksjon Operative Tjenester på KRIPOS.»
Gunnar Svensson har skrevet boken «Æresrelatert vold» sammen med Terje Bjøranger.
Trude Teige
Trude Teige (f. 1960) har gitt ut tolv romaner og to sakprosabøker. Hun debuterte i 2002 med den historiske romanen Havet syng. Oppfølgeren Lene seg mot vinden kom to år senere.
Teige har til nå skrevet sju populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren, alle har vunnet mange lesere. Bøkene om Kajsa Coren har til sammen solgt i mer enn 200 000 eksemplarer. Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen og oversatt til mange språk. Pasienten ble også nominert til Rivertonprisen.
Den historiske romanen, Mormor danset i regnet (2015) er inspirert av faktiske personer og hendelser, den ble også nominert til Bokhandlerprisen og har solgt i over 70 000 eksemplarer her til lands. Høsten 2024 er Teige aktuell med romanen Mormors utrolige venninner, og med denne romanen er den populære mormortrilogien fullført.
Trude Teige er kjent fra TV2, der hun i 22 år var programleder, nyhetsanker og politisk reporter. Hun er i dag president i Rivertonklubben.
Arne Torget
Arne Torget er tilbake hos oss igjen i år. Denne unike stuntpoeten fra Husnes treffer stadig flere. Han underholder daglig med underfundige og rørende dikt på sosiale medier. Under tidligere SILK-arrangement har han gjort braksuksess og vartet opp med en rekke fulltreffere på fotballkvelden og avslutningsarrangementet.
I år er han også aktuell med ny bok, «Sjukdommar fra A til tÅ»
Ole Torp
Ole Torp (født 1951) er journalist og tidligere programleder i NRK. Han har reist verden rundt som reporter for NRK og Dagbladet, og vært korrespondent i New York, Washington D.C. og Beijing. Torp er fra Bergen og bor iOslo. Han holder ofte foredrag om utenrikspolitikk – særlig om amerikanske forhold, og om forholdet mellom USA og Kina.
I år er han aktuell med boken «Dypet under ham – min far krigsseileren». Torsdag 22. august 1940 i Atlanterhavet: Det hadde vært svakt måneskinn gjennom skydekket tidligere på kvelden, men nå har et barmhjertig mørke lagt seg over skipet. Nic Torp er 26 år denne sommeren og har stått om bord som styrmann og telegrafist siden krigsutbruddet høsten før. D/S Keret av Bergen har rundet Skottland, og konvoien de var en del av, er oppløst samme ettermiddag. handelsskip til havets bunn. I denne boken forteller Ole Torp den dramatiske historien om sin fars opplevelser som krigsseiler i de seks årene han var hjemmefra. Det er i tillegg en bok om krigens ettertid og hva slags merker krigsopplevelsene satte, også på forholdet mellom far og sønn.
Anders Totland
Anders Totland (f. 1986) er oppvaksen på Bømlo og held til på Valen i Kvinnherad. Sidan 2015 har han gitt ut ei rekkje bøker i fleire sjangrar. Fleire av bøkene er selde til utlandet, og i 2017 fekk han Nynorsk barnelitteraturpris for ungdomsromanen Engel i snøen. I 2021 gav han ut sakprosaboka Vindmøllekampen – Historia om eit folkeopprør. I 2022 kom den første boka om den pensjonerte presten Jacob Juul, Til jord skal du bli. Til døden skil oss er ein nokså frittståande oppfølgjar.
#USNAKKA Tulle- og tøysepod fra hodene til Sindre Wikre og Egil Sørbø, med en og annen gjest i tide og utide. Begge to født og oppvokst i Skudeneshavn. Første episode av podcasten ble laget i november 2019 rett før de skulle på et SILK-arrangement. Siden har de med ujevne mellomrom (grunnet deres motsatte offshore-rotasjoner) lagt ut episoder hvor de lar praten flyte fritt om alt fra hverdagens trivialiteter til dagens nyheter. Som oftest med et humoristisk skråblikk.
Inger Utvik
Inger Utvik står med begge beina i fotballen. Hun er nestleder i Rogaland Fotballkrets, er mor til to fotballspillende sønner, Einar Utvik jr. i Avaldsnes og Bjørn Inge Utvik, tidligere FKH, Sogndal, Sarpsborg og nå i Vancouver Whitecaps i MSL, den nord-amerikanske ligaen. Og ikke nok med det, mannen Einar Utvik, var en solid midtstopper i Kopervik på nivå tre- dagens PostNord liga. La oss også nevne at de fire i familien Utvik har hvert sitt favorittlag og det var ofte heftige diskusjoner rundt middagsbordet på søndagene etter lørdagens kamper. Inger har nok sine meninger om damefotballens plass i dagens fotball-Norge.
Davy Wathne
Davy Wathne er tidligere sportsjournalist med fotball som spesialitet. Han jobbet i Bergens Tidende fra studietiden frem til han begynte i nyoppstartede TV2. Han jobbet i TV2 fra oppstarten i 1992 til 2017. Davy er med på SILK nesten hvert år og vi gleder oss like mye hvert år til han kommer tilbake.
Katarina Widholm
Katarina Widholm (f. 1961) fikk sitt litterære gjennombrudd i Sverige i 2021 med første bok i den kritikerroste og prisbelønte Betty-serien, Å telle hjerteslag. Spesielt blir hun hedret for sin evne til å fange tidsånden. Widholm legger ned mye tid i selve researchen til sine bøker.
Katarina Widholm er aktuell med boken «En stille kamp», oppfølger til suksessen «Å telle hjerteslag».
Ayesha Wolasmal
Ayesha Wolasmal (f 1987) har siden 2019 jobbet med kvinne- og barnehelse i Afghanistan. Hun har tidligere jobbet for Norges militære styrker og den norske ambassaden. Hun har en mastergrad i terrorisme og radikalisering fra King’s College i London. I 2021 ble Ayesha tildelt Ingrid Aunes minnepris for sin ekstraordinære innsats som hjelpearbeider i Afghanistan og konfliktområder.
Festivalkunstner
Truls Horvei
Truls Horvei er forfatter og maler og er årets festivalutstiller. Han ser på det å male bilder som en del av forfatterskapet sitt. Forfattergjerningen og det å være journalist gjorde sitt til at malingen ble satt på pause fram til pandemien. Etter at han ble pensjonist har han hatt flere utstillinger sammen med Per Olav Kobberstad. De har stilt ut i Print og Ramme i Leirvik (to ganger), Galleri Losjen i Fitjar, i Atelieret på Ryvarden kulturfyr og i Åsane kulturhus.
Samtaleledere
Tamanna Agnihotri
Tamanna Agnihotri (f 1997) er født og oppvokst i Oslo med indiske foreldre. Hun har studert medievitenskap ved Universitetet i Oslo og jobbet med casting av tv og film i studietiden. Startet karrieren som skuespiller med en liten rolle i Utøya filmen. Har vært programleder på NRK i ungdomsprogrammet Mensen i 2020 som var et show med kjente gjester som snakket om -mensen-. Hun er nå fast ansatt i nrk som programleder i Pålogga som forteller historier fra internett på radiokanalen P3. Har også vært programleder i mp3. Spilte en av hovedrollene i NRK-serien Skitten Snø(basert på boken av Mahmona Khan). Hun var også en av programlederne på Sommerskuta.
Annette Groth
Annette Groth startet i NRK i 1977. Hennes første store utenriksoppdrag kom da hun ble sendt for å rapportere om urolighetene- og revolusjonen i Romania i 1989. Året etter var hun i Saudi-Arabia for å rapportere fra Gulfkrigen. Hun var NRKs korrespondent i London 1991-2000 og i Washington 2007-2009. Fra 2010 til 2014 ledet hun Urix sammen med Christian Borch. Hun har etter hun ble pensjonist bidratt blant annet med radiokåseri i NRK P1+, også et kåseri om SILK. Groth har skrevet bøkene «Det finnes ikke fremmede, bare venner du ikke har møtt: historier fra den irske øya», «Nord-Irland. Den vanskelige veien» og «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexittid».
John Kaare Hoversholm
John Kaare Hoversholm er vår faste samtaleleder på fotballkvelden. Han er mannen bak kulturinnslagene fra Tour de France der han besøker ærverdige slott, vinkjellere og til og med vandring blant skjeletter i katakombene i Paris. Han har vært med på utallige TV, musikk- og filmproduksjoner i inn-og utland.
Elisabeth Kjensli Johansen
Jan H.Landro
Jan H.Landro har vært med oss i mange år og er en av våre mest brukte bokbadere. Han er også med i SILKs faglige råd og gir oss mange innspill til nye personer han mener bør få en plass på programmet vårt. Jan er journalist og forfatter, tidligere redaktør og redaksjonssjef.
Asbjørn Slettemark
Asbjørn Slettemark er frilansjournalist. Han har siden 2018 laget podcasten «Dritte Halbzeit», som omhandler tysk fotball og fotballkultur sammen med Eivind Bisgaard Sundet og Runar Skrøvset
Asbjørn Slettemark har også vært musikkanmelder, programleder og redaktør. Han driver også bloggen OP-5 sammen med Aslak Nore. Her tar de for seg krim i populærkulturen. OP-5 har også en spalte i Aftenposten.
Asbjørn Slettemark er en av våre faste samtaleledere og har vært med oss siden 2016.
Geir Tangen
Geir Tangen er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996. Han er utdannet allmennlærer og har jobbet i ungdomsskolen siden 1996. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990, og skriver i tillegg til sine kriminalromaner også en del noveller. Han debuterte i januar 2016 med krimromanen «Maestro» på eget forlag, og gjorde umiddelbar suksess med denne. Boka ble nominert til Maurits Hansen prisen «Nytt blod» i 2017, og til to krimpriser i Nederland året etter. «Hjerteknuser« kom i 2017, mens siste bok i serien «Død manns tango« kom i 2018. Han har skrevet en rekke krimnoveller for både ungdom og voksne som er utgitt i ulike antologier de siste årene. Sommeren 2019 startet han arbeidet med en helt ny krimserie der første bok «Vargtimen» ble utgitt tidlig i 2021.