KARIN FOSSUM, HELGA FLATLAND OG TOMAS ESPEDAL KOMMER TIL SILK

June/ September 7, 2016

Foto (c)  Arild Sønstrød

Foto (c) Arild Sønstrød

KARIN FOSSUM’s siste krimroman «Hviskeren» er bitt kritikerrost og har fått terningkast 6 over hele linjen. Et eksempel:. «Fossum er en mester i å trenge inn i sinnet til mennesker som har fått knust følelseslivet sitt. Med fatale konsekvenser for dem selv og omgivelsene. Stadig strammer Fossum grepet og skaper nye elementer i handlingen. «Hviskeren» er en roman som kan måle seg med hva som helst både i og utenfor kriminallitteraturen». Fredrik Wandrup, Dagbladet, Terningskast 6.
Det er første gang Fossum er med på SILK. Hun er den eneste som har vunnet den ettertraktede Rivertonprisen to ganger- og etter hennes siste bok er det mange som tipper hun vinner prisen for tredje gang.
For noen uker siden gikk Hviskeren inn på førsteplassen til Bokhandlerforeningens med en annen SILK-gjest, Gunnar Staalesen, rett bak.

TOMAS ESPEDAL er som Fossum ny i SILKsammenheng. Vinner av Brageprisen 2011, Kritikerprisen 2009 og tre ganger nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Oversatt til 23 språk. Espedal debuterte som forfatter og har utgitt både romaner og kortprosasamlinger.Han eksperimenter ofte med sjangeroverskridelser.I sine senere utgivelser skriver Espedal tett på eget liv og erfaringer samtidig som han utforsker forholdet mellom romanen og sjangere som essay, brev, dagbok, selvbiografi og reiseskildring.

Tomas Espedals nye roman «Året» er en poetisk roman om den livslange kjærligheten til en som ikke besvarer den. Det er en tekst om aldring og desperasjon, om stillstand og repetisjon.
Silje Stavrum i Bergens Tidende gav bok en sekser og sier om den: «Denne boken er så rik, så full av skarpe poetiske observasjoner, dynamiske bildeutvekslinger, og av dikterisk klokskap. Dette er litteratur på sitt ypperste, som i en estetisk gjennomarbeidet form byr på innsikt, og melankolsk trøst over alt vi skal miste. Men den er samtidig en hyllest til det vakre, skjønne og smertefulle som finnes. Gi den til en du setter høyt.»

HELGA FLATLAND har vært med på SILK en gang tidligere. Hun har bachelorgrad i Nordisk språk og litteratur og treårig utdanning som tekstforfatter. Flatland fikk toppkritikk daa hundebuterte med romanen «Bli hvis du kan. Reis hvis du må” i 2010) og fikk da også Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris or denne. Siden kom “Alle vil hjem. Ingen vil tilbake” (2011) og «Det finnes ingen helhet” (2013) i trilogien om Tarjei, Trygve og Kristian, som verver seg til krigen i Afghanistan. Flatlands nye roman er “Vingebelastning” (2015). Hun regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere og har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd.

Share this Post