Pressemelding 4/2018

June/ August 13, 2018

IRSKE MARIAN KEYES OG DANSK-KURDISKE SARA OMAR  KLARE TIL ÅRETS SILK

Per Petterson, Vigdis Hjorth, Tom Egeland og Odd Karsten Tveit m.fl også klare.

 «De ti første navnene er klare til årets SILK», forteller John Rullestad i SILK-styret og legger til «I tillegg er 14-15 andre navn, inkludert noen lokale forfattere, så godt som klare. Disse, samt artister som skal ha konserter, regner jeg med vil bli 100% bekreftet i løpet av de neste to-tre ukene. Foreløpig har vi disse navnene å by på:

Marian Keyes er vokst opp i Dublin. Hennes første roman fra 1993, Vannmelonen, ble en bestselger slik som alle hennes bøker. Bøkene er gitt ut på 31 språk i 40 land og solgt mer enn 30 mill. eksemplarer. Før hun ble forfatter led hun av alkoholisme og depresjon som resulterte i selvmordsforsøk. Gjennom rehabilitering begynte hun å skrive noveller, men fikk dem ikke gitt ut. I stedet forsøkte hun seg med romanen Vannmelonen. Hennes siste bok er den trettende på norsk, Et halvt års pause. Om den skriver Daily Express:

«Dette er en av de sjeldne bøkene som sluker dagen din uten at du merker det engang. Så romantisk og oppløftende at du vil smile for deg selv. Marian Keyes er tilbake på sitt beste.» Keyes bruker sin bakgrunn som tidligere alkoholiker og sin stadige kamp mot depresjon i alle sine bøker og er også kjent for god bruk av ironi. Hun er utrolig verbal, skriver en utrolig morsom blogg og er et fyrverkeri å møte på scenen.

Sara Omar er en dansk-kurdisk romanforfatter og menneskerettighetsforkjemper. Omar slo igennem med debutroman Dødevaskeren, som kom ut i fjor. Hun er vokst opp i Kurdistan, men måtte flykte derfra på slutten av nittitallet på grunn av krig. Dødevaskeren er hennes romandebut. Den har vært gjenstand for debatt på grunn av bokens kontroversielle innhold og forfatterens mot, samt kritikken av kvinnesynet og de patriarkalske og paternalistiske holdninger i et mannsdominert samfunn. Franske Le Monde har sammenlikent Omar med Voltaire og Simone de Beauvoir for hennes kamp for frihet, likestilling og rettferdighet. Omar har skrevet dikt og kritiske innlegge i mellomøstlige medier om omskjæring, incest, seksuelle overgrep, æresforbrytelser,æresdrap,kvindneundertrykkelse og rettigheder for homoseksuelle, handicappede, barn og kvinner i de patriarkalske samfunn.

Per Petterson er nykommer i SILKsammenheng. I år kommer han ut med sin første bok på seks år, Menn i min situasjon. Den kommer ut i slutten av september

«Den forrige boka jeg ga ut, «Jeg nekter», kom i 2012. Det er seks år siden. Det har jo ikke vært en frivillig pause. Om det er på grunn av meg sjøl, eller boka, er ikke lett å si, sier Petterson til Dagbladet.  Petterson har hatt stor suksess i inn-og utland. Det internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. Han vant den prestisjetunge prisen i konkurranse med blant andre Nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy og Salman Rushdie.
Petterson har blitt tildelt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Nordisk Råds litteraturpris og Independent Foreign Fiction Prize. Han har og vært gjest på prestisjetunge festivaler som Hayfestivalen og Festivaletturata i Montava.

Om sin hovedperson Arvid Jansson sier forfatteren:

«Han er ikke mitt alterego, men min stuntmann. Jeg setter ham i situasjoner jeg kanskje kunne vært i selv, men kanskje ikke ville tålt. Jeg er ikke en forfatter som lager store episke buer, men for meg er det alltid spennende å skrive scener og undersøke hvorfor folk er der de er. Jeg prøver å hente ut det som er å hente ut fra hver scene, jeg prøver å gå lina helt ut og ikke stoppe før jeg kjenner at scenen er tømt.»

Sun Heidi Sæbø, Gaute Heivoll og Torkild Damhaug er som Petterson nye for SILK-publikumet.

Sun Heidi Sæbø har vært titt å se på TV det siste året ettersom hun er ekspert på forholdene i Nord-Korea.Hun har vært mangeårig utenriksjournalist, reportasjeleder, utgavesjef og nyhetssjef i Dagbladet. I 2015 ga hun ut den kritikerroste boken Kims lek og nå i år kom hun ut med Kim Jong-un, Et skyggeportrett av en diktator». 13. februar 2017 blir en mann drept for åpen scene på flyplassen i Kuala Lumpur.  Den avdøde viser seg å være Kim Jong-nam og da rettes alles mistanke mot mannens halvbror, Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. I boken følger Sun Heidi Sæbø sporene fra det spektakulære drapet og ender opp med et portrett av en diktator med ryggen mot veggen og et land med lite igjen å tape.

Gaute Heivolls nye bok Rottefangeren fra Sorø er første bok i allaldersserien om Estragon som skal skrives av en rekke forfattere. Søndag etter gudstjenesten sniker Siful seg ned i den hemmelige gangen fra bak orgelet og ned under kirkegården, der vennen Estragon bor i en kiste. Estragon er løgnaktig og grisk og nesten blind – men historiene han forteller, er ulikt noe annet. Kan en rotte jobbe som rottefanger? Estragon hevder så. Med Siful som lydhørt publikum forteller han om hvordan det gikk da han tok tjeneste hos begravelsesagenten Glambek, en mann like pengeglad og nedrig som Estragon selv.
Heivoll fikk Brageprisen for Før jeg brenner ned I 2010.

Torkild Damhaug debuterte med Flykt, måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse. Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, og leger er hovedpersoner i flere av hans bøker. Damhaug fikk Riverton-prisen både for Ildmannen og En femte årstid. Glasshjerte fra i fjor er hans foreløpige siste roman.

Tveit, Eikemo, Egeland og Hjorth er solide forfatternavn som har vært på SILK tidligere, men som også i år er svært så aktuelle med nye bøker.

Odd Karsten Tveit kommer i år med sin dokumentarbok om Trygve Lie, Gudfaren: Trygve Lie, Gudfaren som sviktet FN. Her kommer den tidligere NRK-korrespon-denten i Midt-Østen med en del dokumentasjon som nok vil få publikum til å sperre øynene opp når Ole Torp intervjuer ham.

Marit Eikemo fra Odda har fått strålende kritikker for sin nye roman Gratis og uforpliktande verdivurdering. Eikemo, som var årets festspilldikter under Dei nynorske festspela, har fremstått som en samtidskronikør av rang – med et tydelig hat-elsk-forhold til ny teknologi, Facebook og Finn.no. Slik er det også i hennes nye bok, som tar opp flere tråder og interessefelt fra tidligere bøker.

Tom Egeland sin siste thriller, Codex, er muligens hans siste om arkeologen Bjørn Beltø. Boka bør være av interesse for de som er opptatt av teologi og de som elsker krimsjangeren.Mysteriet tar for seg en to tusen år gammel kodeks, Jesu tornekrone, to døde arkeologer og en teologisk konflikt som rokker ved vår forståelse av kristendommen er ingrediensene i fortellingen.

Vigdis Hjorth kommer med sin nyeste roman, Lærerinnens sang, i september. Romanen er om en kvinne som blir overeksponert og handler om Lotte Bøk som underviser på Kunsthøgskolen i Oslo. Lærerinnens sang er en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse. Det blir nok like livlig på scenen med Hjorth som tidligere år når hun har besøkt SILK. Hun fikk Doublougprisen 2018 med følgende begrunnelse fra juryen:

«Denne forfatteren har utvist et aktivt, nær sagt aktivistisk forfatterskap som stadig har utvida feltet sitt, hun har aldri vært forutsigbar, aldri likegyldig i møtene med kjærligheten, med samfunnet hun beskriver, med livsvilkåra karakterene i bøkene hennes plasseres i.»

 

Årets festival, den niende i rekken, foregår 31.okt- 4.nov

                                                                                                                                                                                                                                                                         

med god SILKehilsen.

John Rullestad                                                                                                                      M: 9964 4001

 

 


Forfatter Sara Omar DØDEVASKEREN 2016
Foto: Henriette Mørk

Marian Keys

Share this Post