SILK: Fokus på Kiellandulykken

June/ October 3, 2019

7. mars 1980 kantrer boligplattformen «Alexander L. Kielland». 123 menn mistet livet, 89 overlevde, 30 er aldri funnet. Dette er Norges største industrielle ulykke. Mange mener at årsaken til katastrofen ennå ikke er avdekket.

På SILK vil det torsdag 31.okt om ettermiddagen settes fokus på ulykken.  Programmet er todelt: I første del samtaler forfatter Atle Berge med Odd Karsten Tveit om Berges roman Puslingar. Romanen er sett sammen av forfatterens egen historie med oppdiktede personer, men samtidig underbygget med mye kilde-og faktastoff.

Odd Kristian «Kian» Reme, talsperson for pårørende

I andre del vil Odd Kristian «Kian» Reme, talsperson for de pårørende gjennom alle årene, NRKs Edvard Hambro, produsent av NRK P2-dokumentaren Hele historien: Alexander Kielland. Plattformen som veltet og Marie Smith-Solbakken, medforfatter av Alexander L. Kiellandulykken (hendelsen, etterspillet, hemmelighetene) diskutere ulykkeshendelsen og etterspillet, rapportering av feil og mangler, tilbakeholdelse av informasjon og trusler om sanksjoner.

Høsten 2016 ble det reist offentlig debatt med krav om ny gransking av «Alexander L. Kielland»-ulykken. Reme tok sammen med andre pårørende, overlevende og representanter fra fagbevegelsen initiativ til å opprette Kiellandnettverket som er en pressgruppe for å få en ny uavhengig gransking av «Alexander L. Kielland»-ulykken. Han sier: «Norge kan ikke leve med at vår histories største arbeidsulykke fortsatt framstår som uoppklart. Og da skylder vi oss selv og framtidige generasjoner at vi gjør alt vi kan for å være sikre på at vi har forstått årsaken til ulykka.» mens Hambro sier: «Jeg synes det er mange løse tråder. Rettssaken mellom verftet og Phillips er hemmeligstemplet til 2040. Da er det ikke mange igjen av de som var med. Jeg tenker vi må få vite litt mer når det forliket blir gjort offentlig, men da er det litt seint. Det er de som lever nå, som skulle hatt svar.»

Boken Smith-Solbakken er medforfatter av dokumenterer sider ved ulykkeshendelsen og etterspillet som tidligere ikke er kjente. I 2016 fant Marie Smith-Solbakken en rapport i Riksarkivet som drøftet stabiliteten på Kielland-plattformen. Den inngikk i granskningskommisjonens arbeid, men var ikke tatt inn i sluttrapporten. I tillegg var den stemplet hemmelig, i 60 år. «Dette er forskning som burde vært kjent for allmennheten for 30 år siden» sier Smith-Solbakken, og avslutter: «Det er udemokratisk, og helt i strid med norske verdier at denne rapporten er holdt hemmelig.»

Share this Post