Deltakere 2023

Foto: Per Heimly

Zahid Ali

Zahid Ali debuterer i år som forfatter med Svaber – en vaskeekte detektiv. Det er en annerledes krim bok – en komi-krim. Hovedpersonen Wassim (Svaber) har vaskejobb i et næringsbygg i Oslo. En dag blir han ved feil tatt for privatetterforsker Kolbeinstveit, en anonym detektiv med kontor i bygget. Hans store nettverk av drosjesjåfører, skreddere og frisører gjør ham til den perfekte detektiv. Ali var Norges aller første ikke-vestlige komiker og er også kjent for å ha medvirket i en rekke tv og sceneproduksjoner.

Foto: Svein Finneide

Stian Hjelvin Andersen

Stian Hjelvin Andersen er redaksjonssjef i Pitch forlag. Stian har besøkt oss flere ganger som redaksjonssjef, men det er første gangen han er hos oss som forfatter. 

Stian Hjelvin Andersen er aktuell med boken En lykkelig familie. Utad har familien Löwborg alt – penger, suksess og makt. Bente, moren i familien, bruker dagene til å pleie seg selv og den tilsynelatende perfekte fasaden. Erik, faren, er opptatt med forretninger og andre kvinner. Benedicte, datteren, er fanget mellom toppjobben i familieselskapet og det hektiske livet som småbarnsmor. Wilhelm, sønnen, er familiens sorte får og har rømt til Roma for å finne seg selv og kjærligheten. Men hva skjer når fasaden begynner å sprekke? Hvor langt er de villig til å gå for å opprettholde fasaden?
Historien om denne dysfunksjonelle familien er en roman fra nåtidens Norge. Den griper tak i oss med en gang, og det er nærmest noe ubehagelig i den evige jakten på egen lykke.

Foto: Grethe Nyggard

Ingvild Bjerkeland

Ingvild Bjerkeland debuterte i 2002 med en kort prosatekst i Signaler. Hun utga sin første bok, ungdomsromanen Oscar Blue går under, i 2005. Ingvild har også utgitt to bildebøker. I 2023 kom Udyr, en lettlest og ubehagelig spennende grøsser for lesere fra 10 år.
 
Ingvild har vært student ved Forfatterstudiet i Bø, hun har en doktorgrad i film- og fjernsynsvitenskap fra NTNU Trondheim og har arbeidet mange år ved Høgskolen i Innlandet, hvor hun blant annet forsket på norsk barnefilm. Hun har også jobbet i filmbransjen. Nå bor hun i Haugesund og arbeider ved avdeling for Kultur, Idrett og Frivillighet i kommunen.
Foto: Julie Pike

Øystein Bogen

Øystein Bogener en norsk journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper. Han har jobbet i TV 2 som utenriksreporter og vaktsjef siden 1995. Han snakker flytende russisk, og hans spesialområde er Russland.

Han har skrevet flere sakprosabøker og to thrillere. Den siste boka, Provokasjonen, er utgitt i år. Bogen kommer til SILK for å snakke om denne boka der handlingen er lagt til Svalbard  og nordområdene med internasjonal storpolitikk som bakteppe.

Børslid og Myhre

Jan-Henrik Børslid er sportsanker på TV 2. Børslid spilte fotball for klubben Vadmyra frem til 1998 i 3. divisjon og ble hentet til Fyllingen Fotball i 2. divisjon i 1999. Han spilte her til 2009.

Ble hentet til TV 2 Sporten i 2006. Børslid var først virksom som reporter rundt satsingen på norsk fotball og fra 2008 også som programleder for Sportsnyhetene, FotballXtra, og Fotballkveld.

Han hadde jobben som programleder for TV 2s Premier League-sendinger fra 2013-2022, kombinert med TV 2s dekning av Champions League fra 2018.  Børslid dekket også VM i fotball for herrer 2010, 2014, 2018 og 2022, EM 2016 og 2021, samt EM for kvinner 2022. Han arbeider idag som programleder for TV 2s satsing på norsk fotball, samt Champions League og mesterskap.

Petter Myhre har siden 2008 vært å se som fotballekspert hos TV 2, både for kanalens sendinger rundt Premier League, Champions League og landslaget.

Har også vært  trener for  Vålerenga og i trenertamet til Lillestrøm. 

Foto: Lina Hindrum

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen er født i Oslo 21. september 1953. Han debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Gjennombruddet kom med Beatles (1984), som er blant de største litterære salgssuksesser i Norge noensinne, og som stadig nye ungdomsgenerasjoner trykker til sitt hjerte. I 2001 kom det episke storverket Halvbroren, som også ble en internasjonal suksess og vant Nordisk Råds Litteraturpris.

Hele tiden har Saabye Christensen søkt utfordringer innenfor de fleste sjangre. Han har skrevet dikt, romaner, kriminalromaner, noveller, dramatikk, hørespill, barne- og ungdomsbøker, poetiske reiseskildringer og bildedbøker.  Flere av Lars Saabye Christensens romaner er filmatisert. Han har engasjert seg bredt i filmarbeid både med utgangspunkt i egne og andres historier. Blant annet har han skrevet manus til spillefilmen Brennende blomster (1985) og til NRKs store fjernsynsserie Landstrykere. Han har skrevet flere filmmanuskripter basert på sine egne romaner. Den danske filmen Grisen (2009), basert på novellen med samme navn, ble nominert til Oscar for beste kortfilm. Mange av hans stykker er dramatisert. 

I 2006 utnevnte H.M. Kongen Lars Saabye Christensen til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for fortjenestefull innsats for norsk litteratur. I 2018 fikk han Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen, for sitt produktive forfatterskap gjennom over 40 år, hvor handlingen i mange av bøkene er lagt til Oslo, forfatterens egen by.

Lars Saabye Christensens nyter stor respekt over store deler av verden. Bøkene hans er oversatt til 36 språk.

Foto: Tommy Ellingsen

Janne Stigen Drangsholt

Janne Stigen Drangsholt er professor i engelsk litteratur ved UiS. Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter med Humlefangeren (2011), og har de siste årene fått et stort publikum med bøkene om Ingrid Winter. I sin siste roman viser Drangsholt frem et stort komisk talent, kombinert med en sjelden evne til å ta hverdagslige situasjoner på kornet. «Det morsomste og såreste jeg har lest på lenge!» sier Henriette Stenstrup.                                                

Sigrid Elsrud

Sigrid Elsrud startet Togbloggen.no i 2015 og kom i fjor ut med boka Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene. Både på blogg og i bok er det gleden over å reise gjennom land og landskap hun skriver om. Reisene kan være korte eller lange. Vi kan reise i vårt eget land, i våre naboland eller i resten av Europa. Sigrid Elsrud deler konkrete reiseruter og praktiske råd, og viser noen av alle de mulighetene som åpner seg for den som vil velge toget på sin neste ferie. I dag er Sigrid Elsrud kommunikasjonsrådgiver på deltid, mens resten av tiden brukes som blogger og togentusiast. Hun har tidligere vært kommunikasjonssjef og selvstendig rådgiver og var i flere år journalist i Aftenposten

Jon Ewo

Jon Ewo debuterte i 1986 med en novellesamling. Han har siden da skrevet en rekke bøker, både for barn, ungdom og voksne, innen mange sjangere. Han er forfatter, men har også vært redaktør, bokbader, vokalist i pønkbandet Nakkeskudd og veileder på Barnebokinstituttet. Han har sin egen spalte på Facebook som heter «Litterære ruslerier». Han er kjent blant annet for «Otto Monster-serien» sammen med Reidar Kjelsen og grøsserserien «Marg & Bein» sammen med Arne Svingen og Ingunn Aamodt

Foto: falckforlag.no

Christer Falck

Christer Falck har jobbet med kultur i mer enn 40 år. Han har skapt prosjekter innen musikk, bok og scene siden midt på 80-tallet. Kvalitet, kreativitet og originalitet har alltid stått i fokus, og størrelsen på prosjektene har variert fra bøker om sparkstøttinger til plater med Spellemann-vinnere som topper VG-lista eller fyller Oslo Spektrum.

Foto: Julie Pike

Helene Flood

Helene Flood (f. 1982) er psykolog og forsker. Hun har tidligere utgitt sakprosaboken Hei, skam (2018) og ungdomsromanen Heis med Houdini(2008). Hun bor i Oslo. Hennes første roman for voksne, Terapeuten, utkom i 2019 og ble hyllet av kritikerne. Romanen ble solgt til 23 land før utgivelse i Norge. Elskeren utkom i 2021 til strålende mottakelse. Høsten 2023 er Flood aktuell med Enken, tredje og siste roman i trilogien.

Foto: Vigmostad Bjørke

Tonny Gulløv

Tonny Gulløv arbeider som purser i SAS og bor med sin familie i København. Han har alltid vært interessert i historiske romaner, spesielt de som utspiller seg under vikingtiden og middelalderen.Som forfatter har han begeistret danske lesere med sin vikingsaga Tusenårsriket. For alle som elsker Jan Guillou, Bernard Cornwell, Ken Follet og TV-serien Vikings, er dette eventyrlig lesning.

Foto: Espen Sturlason

Erik Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansen er en av Norges fremste forfattere, med fem romaner bak seg som har vakt oppsikt både i Norge og i utlandet. Han debuterte allerede som 20-åring med romanen Falketårnet, og fikk sitt store gjennombrudd i 1990 med Salme ved reisens slutt. Bøkene hans er oversatt til 36 språk. Erik Fosnes Hansen er oppvokst på Grorud og bor i Oslo.

Foto: Paal Audestad

Gaute Heivoll

Gaute Heivoll (f. 1978) debuterte som forfatter på forlaget Tiden i 2002 med boken Liten dansende gutt, en samling korte fortellinger.

Samme år som han ga ut sin første bok, fullførte Heivoll forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark. Siden den gang har han skrevet flere romaner, dikt og noveller som har fått god mottakelse hos kritikerne.

Lars Saabye Christensen har omtalt Gaute Heivoll som en betydelig stemme i den unge samtidslitteraturen, en stemme som i dag har fått en europeisk gjenklang, da Gaute Heivolls tekster er oversatt til engelsk, tysk, italiensk og spansk, som følge av forfatterens deltakelse i det internasjonale prosjektet Scritture Giovani.

Gaute Heivoll er aktuell med diktsamlingen Så nær det synlige krever.

Foto: Erik Hannemann

Cecilie Hellestveit

Cecilie Hellestveit er jurist og samfunnsviter med doktorgrad i krigens folkerett der hennes fagekspertise er krig, fred og folkerett, Hun arbeider blant annet med analyse av væpnede konflikter og konflikt-dynamikk. Hellestveit snakker russisk, arabisk, spansk, fransk og noe tysk.  I 11 år var hun var fast spaltist for utenriksanalyser i Morgenbladet og Dagens Næringsliv. Hellestveit har gitt ut bøkene Syria: En stor krig i en liten verden, Ulykkelige Arabia: Verden etter Jemen og Dårlig nytt fra Østfronten: Krigen som endret alt, om krigen i Ukraina.  

Foto: Per Heimly

Sven Henriksen

Sven Henriksen er skuespiller, dramatiker og samfunnsdebattant. Han har hatt en rekke inntredener i alt fra såpeserien Hotel Cæsar til Nissene over skog og hei og Sofies verden. I 1996 gav Henriksen ut CD-plata ”Rød pust”  med oversatte Tom Waits-låter. Skiva på 10 låter gav han ett nasjonalt navn og oppmerksomhet via avisoppslag og mediedekning. 

I romanen «Pappas lille gutt», skriver Sven Henriksen om en liten gutt som vokser opp med en far han er redd for, i et religiøst miljø han opplever å ikke bli godtatt i. Selvbiografisk, kaller han den. Boka blir i fokus på SILK og han skal også ha en minikonsert på avslutningskvelden med fokus på Tom Waits’ musikk.   

Foto: Tor Nilssen

Karen Hesseberg

Karen Hesseberg har jobbet som journalist i TV Haugaland i snart 25 år, og har vært ansvarlig redaktør for selskapet i over 5 av disse årene. I tillegg til å være et kjent ansikt på TV-skjermen har hun vært medforfatter på bokutgivelsen om bedriften Solstein. Hun har også gitt ut boka «Takknemlighet» og er nå på trappene med ny boklansering om Solstein og Uni-K sine ansattes vei til Festiviteten.

Foto: Agnes Holmen Legernes

Liv Holmen

Liv Holmen var storesøsteren til skuespiller Kjersti Holmen. Nå åpner hun opp om demensdiagnosen som preget de siste årene av søsterens liv. 

– Kjersti var en stor skuespiller, en av de største, sies det om henne. Jeg ønsker å ære henne slik hun fortjener, men vil også skrive om det uforutsigbare livet, om sykdom og sorg, skriver Liv Holmen i bokens forord.

Boken har fått tittelen «Til Kjersti. Savner deg» og kommer ut 18. september.

I boken viser hun også til at over 100 0000 mennesker i dag er rammet av demens i Norge, og at anslagsvis 2000 under 65 år lever med demens. 

Dette er en vakker og annerledes biografi og en hyllest til et unikt menneske. 

Foto: Humanist forlag

Ole Marius Hylland

Ole Marius Hylland arbeider som seniorforsker ved Telemarksforsking. Han er kulturhistoriker med utdanning fra Universitetet i Oslo, med hovedfag i folkloristikk og doktorgrad i kulturhistorie.  Han arbeider med kulturpolitisk og kulturhistorisk forskning, evaluering og utredning. Hylland blant annet skrevet om folkeopplysning, om Fremskrittspartiets kulturpolitikk, om dårlig kvalitet i kunsten og om museenes samfunnsrolle – og Norsk Fylleordbok (2021).

Geir Jacobsen

Geir Jacobsen er aktuell med boken Drømmelaget – vidunderlige løgner om det vakre spillet. I skjønnlitterær og nostalgisk innpakning presenteres en rekke store og viktige fotballøyeblikk fra 80-tallet, sett gjennom øynene til noen av tiårets største stjerner. Jacobsen debuterte som forfatter i 2021 med boken Lyst mørke. For boken ble han tildelt litteraturprisen Årets ulest. 

Foto: Agnete Brun

Ingar Johnsrud

Ingar Johnsrud (født 1974) vokste opp i Holmestrand og har studert journalistikk og filmvitenskap. Han startet sin yrkeskarriere i Jarlsberg Avis og NRK før han kom til samfunnsavdelingen i VG i 2001. Ingar Johnsrud var featurejournalist i VG Helg frem til 2015. 

I dag er han forfatter på heltid. Wienerbrorskapet (2015) var hans debut som forfatter. Boken, og de to neste i denne trilogien,  Kalypso (2016) og Korset (2018)er raskt blitt solgt til 20 land, deriblant Frankrike, Russland, Italia, Nederland og Tyskland. 

Lise Marte Vikse Kallåk

Lise Marte Vikse Kallåk er fra Haugesund og har 4 diktsamlinger bak seg. Den siste heter Den vesle leppeboka – og andre dikt. Her utforsker hun leppene vår og samtidig hvordan kvinner ser på seg selv og andre, mannens blikk på kvinnen og hvordan vi snakker om og til hverandre om kropp og utseende. Du møter Lise Marte Vikse Kallåk på Biblioteket torsdag.

Foto: Robin Skjoldborg

Kim Leine

Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.

Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden,som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.

Nå er han i gang med en ny trilogi, men nå fra vår egen tid. Den første boken Karolines kjærlighet er en intens og spennende roman om maktspill og begjær, destruktive sannheter og forførende løgner – og faren med forbindelser til Russland i et Europa på randen av krig. Både høyrepopulisme, Putin, Ukraina og gassledninger står sentralt i handlingen.

Mari Liknes

Mari Liknes 17 år, går i 2 klasse på Musikklinja ved Skeisvang. Skriver og lager egne låter og har vært flere ganger i Abc studio i Etne og spilt inn sine sanger sammen med profesjonelle musikere. Du hører Mari Liknes på åpningen.

Foto: Tommy Ellingsen

Børge Lund

Børge Lund er en norsk tegneserieskaper, som er mest kjent for stripetegneserien Lunch. Børge Lund er aktuell med to nye bøker i år. Den nye normalen fra mars og Da var det helg som kom i september

Børge Lund vokste opp i Sauda. Etter å ha tatt høyere teknisk utdannelse ved Delft University of Technology i Nederland, begynte han i 1999 å jobbe som industridesigner.

Børge Lund bor med kone og tre barn i Stavanger, der han tegner serien Lunch på fulltid.

Steinar Lyse

Steinar Lyse har over 40 års erfaring fra underholdningsbransjen her i landet. Steinar kommer fra Stavanger og var med på å starte den populære revygruppen Løgnaslaget tidlig på 80- tallet. I tillegg til å ha vært skuespiller og tekstforfatter i denne gruppen, har Steinar i en årrekke spilt i ulike show og revyer over hele landet. Han har spilt og levert tekster i større og mindre oppsetninger i bl.a Haugesund, Kristiansand, Bergen og Oslo. Steinar har også vært å se på TV ved flere anledninger.

Steinar var med på å starte den populære kultur- og revyscenen Stavangeren i Stavanger. Foruten å være medeier var han også i flere år program- og bookingansvarlig for scenen.

Steinar Lyse er nok mest kjent som revyskuespiller og komiker, og har de siste to årene hatt stor suksess, og fått flotte kritikker på solo-forestillingene ”Eg e mann – så sånn e det” og ”Bare meg – eller…?”

Steinar Lyse møter du på SILK ala Carte.

Foto: Bjarne Laastad

Bjarne Laastad

Bjarne Laastad jr har lang fartstid innenfor populærkulturen. Han jobbet med kommunikasjon for TV 2 i 19 år, og var blant annet sentral i TV 2s mange musikk-satsinger som Idol, X Factor og Hver gang vi møtes. De senere årene har han vært med å bygge opp kommunikasjonsselskapet PYX i Haugesund, der han nå har sitt daglige virke. I tillegg er han kjent som en av landets største og mest profilerte fans av bandet Drama – og underkonstellasjonene Creation og New Drama. Han har også forfatteren bak boken om debutalbumet til Drama. Han vil være med i samtaler med Christer Falck og Asbjørn Slettemark.

Foto: Privat

Jon Magnus

Jon Magnus har vært utenriksjournalist i VG i over 40 år, helt til han gikk av med pensjon i 2014. Han var stasjonert som avisas korrespondent i USA i tre år med base i New York, han var Europa-korrespondent i Berlin i tre år og bodde også i London en periode. VG-jobben tok ham til over 140 land og territorier på alle kontinenter, til kriger, konflikter, naturkatastrofer og andre begivenheter over hele kloden.

Allerede i år 2000 debuterte han med boka «Veien til Karlsvogna» om konas kreftsykdom og død.

For et par år siden skrev han «Brevet fra Minnesota», fortellingen om grandonkel Eivind som emigrerte til USA i 1904, og som ikke lot høre fra seg på 47 år. Da kom det et enkelt brev fra Amerika. Og etter det ble det på nytt stille. Hva hadde skjedd der hjemme, og hva møtte Eivind  i landet med «gull i gatene»? Fem års graving i norske og amerikanske arkiver, og syv turer til USA, gav noen av svarene: Religiøs galskap, selvmord, tuberkulosedød, slit, strev og fattigdom …

Det er primært denne boka han skal snakke om på SILK.

Foto: Astrid Snipsøyr

Bjørn Markussen

Bjørn Markussen, f. 1956, er utdannet pedagog, men har gjennom sitt yrkesaktive liv jobbet mye med journalistikk, og vært journalist og redaktør i Vårt Land, Varden og Fedrelandsvennen. Han har jobbet mye med livssynsstoff og særlig med trossamfunn og religiøse praksiser som begrenser alminnelig livsutfoldelse.

Bjørn Markussen har skrevet en bok om «lomelendingene» eller Menigheten Samfundet, som det heter. Samfundet er et selvstendig luthersk kirkesamfunn som holder til i Egersund og Kristiansand. 

19 år gamle Robin Andersen ønsker å bryte med menigheten, men våger han? Hele familien hans, absolutt alle tilhører menigheten. Og han har sett hvordan det er gått med andre som har meldt seg ut. I uke etter uke gjennom sju år – mens han står midt oppe i det vanskelige – forteller Robin sin historie.



Foto; Oslo Met

Berit Mortensen

Berit Mortensen er jordmor og arbeider ved Oslo Met. Hun har skrevet Barselbrølet . Forlaget beskriver den som «et kampskrift for en bedre offentlig svangerskaps- og barselomsorg». Fødeavdelinger legges ned. Nybakte mødre føler seg plassert på samlebånd. Jordmødre og gynekologer slutter i jobben på grunn av hardt arbeidspress. Hvilke konsekvenser får det når kvinner mellom barseltårer og melkespreng opplever å bli overlatt til seg selv? Jordmor Berit Mortensen tar oss med inn på fødestua og ut i landet. Hun viser hvorfor kvinner over hele Norge protesterer mot det de mener er manglende politisk kontroll og et uverdig og utilstrekkelig fødetilbud. Hun har i tillegg ledet helseprosjekter i Palestina, Libanon og Ghana.

Foto: Agnete Brun

Sigbjørn Mostue

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter. Han har vokst opp på Kløfta, men bor nå på Jessheim med samboer og to barn. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie, og har blant annet jobbet som redaktør i Den norske Bokklubben. I de senere år har han vært forfatter på heltid. Mostue skriver for barn, ungdom og et voksent publikum. Han utigir bøker i flere sjangere, men beveger seg i stor grad innefor krim og spenning, grøssere og fantacy. Flere av bøkene hans inneholder elementer fra folketro og eventyr. Forfatterskapet speiler også hans engasjement for aktuelle temaer som miljøvern og klimaproblematikk.

Foto: pressebilde/kinenesheim.no

Kine Nesheim

Kine Nesheim gjorde seg bemerket for 17 år siden som låtskriver og formidler. I årene som fulgte ble det skrevet og innspilt et stort låtmateriale både i norske og utenlandske produksjonsmiljøer. Haugesundsjenta var «Norges nye pop-håp» ifølge VG, og samarbeidet med navn som Guy Chambers (Robbie Williams) og Shep Solomon (Britney Spears). Lysten til å skrive forsvant og hun valgte å takke av i forholdet til musikkbransjen. “Ingenting e sånn det sko ha vært, men eg kan venta” synger Kine. Og kanskje skal vi være glade for akkurat det. At Kine ventet til hun var klar og virkelig fikk troen på egen musikk igjen. På SILK har blir det åpningskonsert med Kine Nesheim Trio.             

Foto: Jo Voets

Håkan Nesser

Håkan Nesser er en av Skandinavias ledende krimforfattere og er oversatt til 20 språk. Han har hatt stor suksess med bøkene om førstebetjent Van Veeteren og bøkene om Gunnar Barbarotti. Van Veeteren-boka Carambole ble kåret til den beste skandinaviske kriminalroman i 2020 mens Dagbladet kåret En fremmed banker på din dør til årets beste påskekrim. Nesser har også skrevet en rekke romaner og noveller med andre temaer enn krim med artige titler dom Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen og Og Piccadilly Circus ligger ikke i Kumla.

Foto: Ivar Thoresen, Norges Fotballtrenerforening

Per Ravn Omdal

Per Ravn Omdal er en tidligere idrettsleder og president i Norges Fotballforbund. Selv om han aldri ble toppspiller i fotball selv, ble han tidlig trukket mot lederroller innen fotball. Fra 1987 til 1992 og 1996 til 2004 var han president for Norges Fotballforbund.

Omdal har også hatt en rekke verv i det europeiske fotballforbundet, UEFA og i det internasjonale forbundet, FIFA. Han har mottatt Kniksens Hederspris to ganger. Han mottok Idrettsgallaens hederspris 2009.

H.M. Kongen utnevnte i 2022 Ravn Omdal til Ridder av 1. klasse i Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for kvinnefotballen.

Foto: Petter Sandell

Tore Renberg

Renberg kommer med ny bok i august, Lungeflyteprøven. I 1681 ble femten år gamle Anna Voigt tiltalt for å ha drept sitt nyfødte barn. Hadde hun gjort det? Eller var barnet dødfødt? Den unge kvinnen fra Sachsen hevdet sin uskyld og hadde dermed tortur og en eventuell dødsstraff i vente. Så dukket det opp en modig lege med en eksperimentell medisinsk prøve. En uredd og temperamentsfull advokat ved navn Christian Thomasius viste seg også i terrenget. Nå fantes det folk som var innstilt på å kjempe for Anna Voigt, og dermed var det klart for en oppskakende kamp mellom ortodokse og fornuftsdrømmende krefter. Lungeflyteprøven er Renbergs første historiske roman, en roman han har arbeidet med i over fem år. Et makeløst materiale fra en sjelden forfatter. Velkommen til fortiden; kanskje ligner den også på vår egen tid?

Gunnar Roalkvam

Gunnar Roalkvam er historiker og var lektor ved St. Olav videregående skole i Stavanger fra 1976 til 2014 og ved siden av var han forfatter. Han ga ut sin første diktsamling i 1981. Han har også skrevet både skuespill og gitt ut prosabøker. I tillegg har han skrevet mange fagbøker og er kjent for sine sangtekster som en rekke artistar har spilt inn på plater – Svein Tang Wa, Stavangerensemblet, Reidar Larsen, Vamp, Vestlandsfanden, Sigvart Dagsland, Per Inge Torkelsen og Leif og kompisane. Han var tekstforfatter for musikalen «Byterminalen» som blei framført i forbindelse med Stavanger 2008 og fikk kulturprisen for Stavanger i 2008 og Rogaland fylkes kulturpris i 2012.

Knut Johan Ruud

Knut Johan Ruud er en jordnær småbarnsfar fra Asker med et unormalt sterkt forhold til fluefiske og et unormalt svakt forhold til konformitet.Jobber som friluftsveileder i Norges Jeger- og Fiskerforbund og bruker all tilgjengelig (og noe utilgjengelig) fritid på fluefiske og jakt. Har reist land og strand rundt på jakt etter ørret og vannbårne insekter siden tidlig 90-tall og ser ingen tegn til at besettelsen minker i omfang.

 
Foto: Tommy Ellingsen

Espen Skjerven

Espen Skjerven er født og oppvokst i Oslo og bor i Sandnes. Han er utdannet jurist og har flere års erfaring som dommer, påtalejurist og forretningsadvokat/ prosedyreadvokat. I dag jobber han som tingrettsdommer i Sør-Rogaland tingrett. Skjerven skriver krim inspirert av sine erfaringer fra yrkeslivet. 

Foto: Agnete Brun

Simon Stranger

Simon Stranger har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for De som ikke finnes. Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til flere språk. Romanen Leksikon om lys og mørkeble tildelt Bokhandlerprisen i 2018, og er oversatt til over 20 språk. Høsten 2021 utkom romanen 304 dager til gode anmeldelser og nominasjon til Bokhandlerprisen. Museum for mordere og redningsmenn er en frittstående oppfølger til Leksikon om lys og mørke, og utkommer høsten 2023.

Foto: Baard Henriksen

Morten A.Strøksnes

Morten A. Strøksnes er en av årets nye navn. I 2015 kom Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Den vant seks priser inkludert Bjørnsonprisen og Brageprisen og er oversatt til 27 språk! Riksteateret satte også opp Havboka på scenen. Det ble syv års ventetid på ny bok fra Strøksnes før han i fjor kom med Lumholz’ gjenferd, om eventyreren Carl Lumholz fra Lillehammer som reiste på oppdagelsesferd og besøkte kannibaler i Australia, hodejegere i Borneo og ville apasjer i Sierra Madrefjellene i Mexico. Strøksnes pløyde Lumholz’ dagbøker, notater og loggbøker og foretok samme reise som Lumholz.

Kjersti Strømmen

Kjersti Strømmen fra Karmøy vil være kjent som NRKs Asia-korrespondent i to perioder og snakker japansk, kinesisk og flere europeiske språk. Hun har studert soialantropologi, sammenliknende politikk og tok Master i Canada. Hun har oppholdt seg lengst i Asia, men har og hatt journalistiske oppdrag i Latin-Amerika, Australia, Afrika og Midt-Østen. På SILK kommer hun med foredraget Mitt Kina og blir muligens med på nok et arrangement.

Foto: Mikaela Berg

Asle Toje

Asle Toje vokste opp i Drøbak, etter endt skolegang kjøpte han seg en motorsykkel i India og innså at han ikke ville bli lege som sin far. I stedet studerte han statsvitenskap. Studiene tok ham til England, USA og Nobelinstituttet. Han gikk lei av instituttsektoren, fant universitetet kvelende og er i dag fri forsker, forfatter og kommentator.

Asle Toje er aktuell med boken Mord er bare et ord – en pikes død i den skandinaviske kulturkampen. I Mord er bare et ord beskriver Asle Toje hva han fant da han nøstet opp tragedien som lå i skjæringspunktet av de skandinaviske samfunns uforløste spenninger. Resultatet er en gripende bok om kriminalitet, samfunn og selvbilder i true-crime-tradisjonen.

Asle Toje kommer denne gang med foredraget Stormaktene og verden i tillegg til at han blir med som debattleder om et  politisk og samfunnsaktuelt tema.

Arne Torget

Arne Torget er vår hus- og stuntpoet. I fjor gav han ut «Fuglane vett – dikt til trøyst og glede». Boka er en diktsamling på nynorsk med humor og et stort glimt i øyet. Men det er også alvor og seriøsitet i mange av diktene. Det er i alt 56 dikt med, I tillegg er det også en tilleggstekst øverst foran hvert dikt som skildrer innholdet i en humoristisk tone. Torget er med på flere SILK-arrangementer der han summerer opp på en morsom måte hva som har skjedd. 

Foto: Maja Hattvang

Chris Tvedt

Chris Tvedt har arbeidet som advokat, men etter debuten med kriminalromanen Rimelig tvil i 2005 ble han forfatter på heltid. Han har senere skrevet en rekke kriminalromaner med den noe lurvete forsvarsadvokaten Mikael Brenne som hovedperson. I Av jord er du kommet introduserte han n nye helt, den pedantiske Kripos-etterforskeren Edvard Matre. Han er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk og ukrainsk.                  

Foto: Agnete Brun

Odd Karsten Tveit

Odd Karsten Tveit har dekket Midtøsten-kon­flikten i hele sin journalistkarriere. Han har vært NRK-korrespondent der i flere perioder og har skrevet en lang rekke prisbelønte bøker om regi­onen. Med sin store kunnskap og rike kildetilfang er han en internasjonal kapasitet på Midtøstens moderne historie og konfliktens politiske betyd­ning og ringvirkninger.

Odd Karsten Tveit nye bok PALESTINA, Israels ran, vårt svik, er annerledes enn hans tidligere bøker fordi han er mer personlig enn han har vært før. Mange avsløringer er kommet for dagen takket være forskere og journalister som Tveit har intervjuet – en rekke av dem israelere. Han har intervjuet israelske offiserer, diplomater, politikere og menneskerettighetsaktivister. Dagbøker samt private og avgraderte offentlige dokumentsamlinger har også gitt Tveit ny innsikt

USNAKKA

Sindre Angen Wikre og Egil Sørbø står bak podcasten USNAKKA. De debuterte «live» under fjoråretsfestival med Tamanna Agnihotri som gjest. «Dette arrangementet var primært myntet på et noe yngre publikum enn typiske SILKere og ble utsolgt dagen billettsalget åpnet. Det regner vi med vil skje også i år» sier Andreas Kallestein, leder i SILK.

Foto: privat/kagge.no

Julie Valsø

Julie Valsø er utdannet tekstforfatter og har studert ved Norsk barnebokinstitutt. Hun har erfaring som digital strateg for TV-kanaler og store bedrifter. For tiden lever hun av å lage innhold for de rundt 60 000 følgere hennes på Instagram, der hun byr på ærlige og morsomme betraktninger fra livet som mor til to små barn. Julie har bodd det siste året i en selvbygget bobil og reist rundt i Europa sammen med mannen Espen og de to barna deres.

Boken Det ordner seg – 7 steg til å overleve småbarnslivet ble straks en bestselger da den kom ut i vår, og ikke uten grunn. Julie skriver ekte, varmt, humoristisk og gjenkjennende om kaoset som oppstår hos mange av oss i småbarnsfasen. I en fase av livet man kan føle seg overveldet, sliten, deprimert og ganske alene er boka et kjærkomment avbrekk og gir en følelse av at vi alle sammen er et stort felleskap og kan nikke, le og gråte anerkjennende underveis. 

Foto: Hein Ove Holmgard

Davy Wathne 

Davy Wathne er tidligere sportsjournalist med fotball som spesialitet. Han jobbet i Bergens Tidende fra studietiden frem til han begynte i nyoppstartede TV2. Han jobbet i TV2 fra oppstarten i 1992 til 2017. Davy er med på SILK nesten hvert år og vi gleder oss like mye hvert år til han kommer tilbake.

Benedicta Windt-Val 

Benedicte Windt-Val har oversatt Lucinda Rileys serie De syv søstre til norsk. Hun har 40 år som oversetter bak seg, og har oversatt en mengde  romaner og sakprosa. Språkene hennes er svensk, dansk, tysk og engelsk.

I år kommer hun og snakker om sin nye bok, Navn – tradisjoner fra Anne til Ådne. Benedicta har vært hos oss flere ganger og vi gleder oss til å høre henne igjen.

Foto: Øyvind Østerbø

Anita Østerbø

Anita Østerbø vokste opp i Bergen, men bor nå på Tysnes der hun jobbet som lærer inntil hun debuterte som forfatter.
 
Siden ingen forlag ville utgi den første boka hennes, Skammens mødre, ga hun den ut på eget forlag i 2021. I år har oppfølgeren, Tatt av sviket,  kommet ut. Bøkene handler om alenemødrenes tøffe kamp på 50- og 60-tallet. Anita Østerbø har fått strålende kritikker for sine bøker.

NRK P2 Åpen bok. Kritikerne-tre bøker – tre kritikere.

Hør NRKs litteraturkritikere Anne Cathrine Straume, Knut Hoem og Gerd Elin Stava Sandve diskutere tre aktuelle bøker. I tillegg blir det spørsmål fra lytterne.

Gamlekaien torsdag kl.17.00. Gratis adgang, men kun plass til 35 personer. First come, first served.

Festivalåpner

Foto: Bjørn Langsem/GNF

Bent Høie

Bent Høie er statsforvalter i Rogaland. Høie ble i statsråd 26. oktober 2018 utnevnt til fylkesmann, nå statsforvalter, i Rogaland. Høie tiltredde 1. november 2021.

Bent Høie var helseminister fra 2013 til 2021 i Solberg-regjeringa. Han var stortingsrepresentant for Rogaland i perioden 2000–2021 og var mellom 2010 og 2020 andre nestleder i Høyre. Høie har særlig markert seg som helse- og sosialpolitiker. Før han ble statsråd i regjeringen, var han leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mellom 2009 og 2013. Høie startet sin politiske karriere i hjemfylket Rogaland. Han var innvalgt i fylkestinget fra 1991 til 2003. Han ledet Rogaland Unge Høyre fra 1990 til 1992. Han var kommunestyremedlem i hjemkommunen Randaberg i 1991–1995 og senere bystyremedlem i Stavanger i 1999–2003.

Høie var med i fjorårets SILK, men den gang som forfatter. I år er han med som statens øverste representant i fylket.

 

Festivalkunstner

Julie Nordanger

Julie Nordanger bor i Skudeneshavn med mannen Hans Rune og lille Dennis på 2 år. Hun har nylig flyttet tilbake til Karmøy etter 13 år i Oslo.

Hun har kunstutdanning fra Einar Granum kunstfagskole i Oslo og er veldig glad for å være tilbake med ny utstilling i Skudeneshavn for første gang siden Skudefestivalen for 10 år siden. Hun har hatt separat utstilling på Galleri Vekta i Oslo i 2016. Driver med blant annet maleri og konseptuell kunst.

Denne utstillingen er en samling med veldig forskjellige malerier fra ulike tider i livet. Fra 2016 til idag. Hun gleder seg til å endelig dele dette med dere.

Samtaleledere

Foto: Maria Olivia Rivedal

Tamanna Agnihotri 

Tamanna Agnihotri er 25 år, født og oppvokst i Oslo med indiske foreldre. Hun har studert medievitenskap ved Universitetet i Oslo og jobbet med casting av tv og film i studietiden. Startet karrieren som skuespiller med en liten rolle i Utøya filmen. Har vært programleder på NRK i ungdomsprogrammet Mensen i 2020 som var et show med kjente gjester som snakket om -mensen-. Hun er nå fast ansatt i nrk som programleder i Pålogga som forteller historier fra internett på radiokanalen P3. Har også vært programleder i mp3. Spilte en av hovedrollene i NRK-serien Skitten Snø(basert på boken av Mahmona Khan). Hun var også en av programlederne på Sommerskuta i 2021. I år er hun aktuell som deltaker i Forræder på TV2.

Foto: privat

Annette Groth

Annette Groth startet i NRK i 1977. Hennes første store utenriksoppdrag kom da hun ble sendt for å rapportere om urolighetene- og revolusjonen i Romania i 1989. Året etter var hun i Saudi-Arabia for å rapportere fra Gulfkrigen. Hun var NRKs korrespondent i London 1991-2000 og i Washington 2007-2009. Fra 2010 til 2014 ledet hun Urix sammen med Christian Borch. Hun har etter hun ble pensjonist bidratt blant annet  med radiokåseri i NRK P1+, også et kåseri om SILK. Groth har skrevet bøkene «Det finnes ikke fremmede, bare venner du ikke har møtt: historier fra den irske øya», «Nord-Irland. Den vanskelige veien» og «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexittid».

John Kaare Hoversholm

John Kaare Hoversholm er vår faste samtaleleder på fotballkvelden. Han er mannen bak kulturinnslagene fra Tour de France der han besøker ærverdige slott, vinkjellere og til og med vandring blant skjeletter i katakombene i Paris. Han har vært med på utallige TV, musikk- og filmproduksjoner i inn-og utland.

Foto: Hein Ove Holmgard

Jan H.Landro

Jan H.Landro har vært med oss i mange år og er en av våre mest brukte bokbadere. Han er også med i SILKs faglige råd og gir oss mange innspill til nye personer han mener bør få en plass på programmet vårt. Jan er journalist og forfatter, tidligere redaktør og redaksjonssjef.

Asbjørn Slettemark 

Asbjørn Slettemark er musikkjournalist og tidligere programleder i Lydverket. Han driver bloggen OP-5 sammen med Aslak Nore og podcasten Dritte Halbzeit, en podcast på norsk om tysk fotball, sammen med Eivind Bisgård Sundet og Runar Skrøvset. Asbjørn har blant annet også vært programleder når Dan Brown og Ken Follett var i Oslo.

Foto: Haakon Nordvik

Geir Tangen 

Geir Tangen er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996. Han er utdannet allmennlærer og har jobbet i ungdomsskolen siden 1996. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990, og skriver i tillegg til sine kriminalromaner også en del noveller. Han debuterte i januar 2016 med krimromanen «Maestro» på eget forlag, og gjorde umiddelbar suksess med denne. Boka ble nominert til Maurits Hansen prisen «Nytt blod» i 2017, og til to krimpriser i Nederland året etter. «Hjerteknuser« kom i 2017, mens siste bok i serien «Død manns tango« kom i 2018. Han har skrevet en rekke krimnoveller for både ungdom og voksne som er utgitt i ulike antologier de siste årene. Sommeren 2019 startet han arbeidet med en helt ny krimserie der første bok «Vargtimen» ble utgitt tidlig i 2021.