Deltakere 2022

Johnny Angelund

Foto: Anna Julia Granberg/Blunderbuss

Ingeborg Arvola (f. 1974) er oppvokst i Tromsø, og bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke bøker for både barn og voksne, blant annet Neiden 1970 og Plutselige varmegrader. Høsten 2021 utkommer Kniven i ilden, første bok i serien Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet. Arvola er også dramatiker. I 2004 mottok hun Cappelenprisen, og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for barneromanen Ingen dager uten regn.

Buffy By er talentfull (2019) ble tildelt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur – Litteraturprisen og ble også nominert til Brageprisen.

.

Foto: Marian Strand

Kristin Auestad Danielsen (f. 1981) er forfatter og dramatiker. Hun debuterte med diktsamlingen Alle i Norge, i tre, i hengekøyer i 2005. Hun har fått oppført teaterstykke i Danmark og Norge og skrevet flere kritikerroste diktsamlinger. I 2018 kom den første romanen hennes, Vår vesle. Teaterversjonen av Vår vesle ble satt opp på Det Norske Teatret høsten 2018. Du er bonde er hennes andre roman.

Foto: Anders Hansson

Anders de la Motte (f. 1971) er tidligere politi og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskaper. Han har siden 2010 utgitt 10 kritikerroste og bestselgende kriminalromaner, som utgis i en rekke land. Han har vunnet både Svenska deckarakademins pris for årets beste debut (2010) og Svenska deckarakademins pris for årets beste kriminalroman (2015). I Norge er han særlig kjent for Årstidskvartetten; Sensommen, Høstdåd, Vinterild og Våroffer.

Foto: Kim Laland/Bitmap AS

elle melle består i 2021 av Odd Erik Ognedal (leadvokal/piano), Svein Hyttebakk (ak- og elgitar, kor) og Jon Konrad Strøm (saxofoner, trekkspill og diverse keyboards, perk og kor).

Med låter som»Himmelhøge sti», ”Frokost På Kafe”, ”Ikkje Vekk Meg Når Du Går”, «Du sko vært her nå» og «Ser du då at eg e din» har elle melle etablert seg som et av vestlandets mest folkekjære band. Flere av låtene deres har blitt spilt kontinuerlig på nasjonal radio siden de ga ut samleplate i 2002.

Etter en 11-årig pause der medlemmene var opptatt med andre musikkprosjekter, gjorde elle melle comeback sommeren-2013, og første single-hit ”På Denne Tiå Her I fjor” (Odd Erik Ognedal/Hanne Sørvaag) gikk rett på nasjonal radio, der den var B-listet på NRK P1 i 11 uker sommeren-2013. I 2016 slapp bandet albumet «Hjerta lære aldri»med «Himmelhøge sti» som har blitt en låt som betyr mye for veldig mange. Høsten 2019 ga elle melle ut sitt nyeste studioalbum «Røvar» med Thom Hell som produsent. I 2021 slapp bandet singelen «Pathway In The Sky» (en oversettelse av «Himmelhøge sti») og julelåten «Julen e snart forbi». Våren 2022 kommer et helt album på engelsk med oversettelser av bandets mest spilte låter. 

Foto: Lucas Ibanez-Fæhn

Caroline Ugelstad Elnæs, født i 1995 og bor i Oslo. Hun har gått på forfatterstudiet i Bø og Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun har også en bachelor i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Yoona er hennes første bok. Hun har også jobbet som journalist for Oslo Pride og magasinet Blikk.

Synnøve Fatland (f. 1998, Skudeneshavn) er student på bachelor i kunst ved Kunstakademiet i Tromsø, UiT Norges Arktiske Universitet. Hun har gått på Kunstskolen i Stavanger og Academy of Fine Arts, University of the Arts Helsinki, Finland og deltatt på utstillinger i blant annet Tromsø, Stavanger og Helsinki. I de skulpturelle verkene hennes bruker hun ofte om igjen materialer som er samlet fra omgivelsene hennes. Fatland har mottatt Kulturstipend fra Karmøy kommune og Drømmestipend fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

Foto: Gunnar Garfors

Gunnar Garfors (f. 1975) er en verdenskjent globetrotter fra Naustdal der han vokste opp som den eldste i en søskenflokk på sju. Reisevirksomheten hans inkluderer en rekke verdenssrekorder, og han har blitt intervjuet og omtalt av media i over 100 land.

Vinteren 2018 ble sunnfjordingen den første personen som har besøkt alle verdens 198 land to ganger. Opprinnelig er Garfors journalist, med utdanning fra Falmouth i Storbritannia og Oslo. Garfors skriver og om reise for The Guardian og er kjent for reisepodkasten Globusrulett.

Foto: Ole Magnus Kinapel

Thor Gotaas er en norsk folklorist og forfatter og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

Gotaas er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mer enn vanlig, enten det gjelder som levemåte eller på fritiden. Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for søke ny historisk innsikt.

Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Forfatterskapet omhandler emner som idrettshistorie, særlig skihistorie, vagabonder og taterfolket.

Han er cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Holdninger til tatere sett i historisk perspektiv i 1993.

 Han jobber også deltid som lærer på Heltberg gymnas i Oslo.

Foto: Tove Breistein
Bjørn Hatterud (f.1977) kommer opprinnelig fra Brumunddal, men er bosatt i Oslo. Han er kulturskribent, kurator, musiker og forfatter. Hans debutbok Mot normalt kom ut i 2018, fikk mye oppmerksomhet og er trykket opp i 4 opplag. For boka Mjøsa rundt med mor(2020) fikk han Kritikerprisen og Fritt ord prisen. I august 2022 ble boka Skeive ikoner lansert med Hatterud som medforfatter.
 
Bjørn Hatterud skriver fra eget liv: han er vokst opp i arbeiderklassen i Prøysenland med flere handikap, og er åpent homofil. «Svært mange med funksjonsnedsettelser står utenfor yrkesliv, kjærlighetsliv, familieliv og sosialt liv» sier Hatterud.
Foto Kalle Sigelius

Line Norman Hjorth er førstelektor i allmenn litteraturvitenskap ved UiB. Hun har mastergrad i filmvitenskap fra Københavns Universitet. Hjorth disputerte i 2019 med Språk, spill og fortellinger i rettssalen. En studie av Orderud-saken, og hun er medforfatter i boka Fem kvinner, tre menn og en datter skriver om Vigdis Hjorth. Troverdighet i rettssalen er hennes debutbok. 

 
Foto: Maria Kleppe Vihovde

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Hun har markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø(2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. Hjorths romaner er oversatt til 27 språk, og Arv og miljø ble nominert til National Book Award og Millions Best Translated Book Award da den utkom i USA og Storbritannia i 2019.

Bent Høie er en norsk politiker for Høyre, som fra 2013 til 2021 var helseminister. Nå er han statsforvalter i Rogaland.

Bent Høie debuterer med sin bok Uro i koronaens tid i september. Det blir hans historie og hans rolle under pandemien der Høie tar oss med på bakrommet. Det er ingen biografi, men Høie kommer likevel litt inn på sin oppvekst og hvorfor han gikk inn i politikken.

Foto: Privat/Gyldendal Norsk Forlag

Eldrid Johansen (f. 1973) har utgitt mange bøker for barn og ungdom siden hun debuterte med ”Sara vil bli stjerne” i 2005. I tillegg til å være barnebokforfatter jobber Eldrid som sanger, syngende skuespiller og litteraturprodusent i Den kulturelle skolesekken. I mange år har Eldrid reist rundt i Norge med skrivekurs, ulike opplegg rundt bøkene sine og med konserter og barneforestillinger. Hun har gjestet litteraturfestivaler, bibliotek og skoler, og er en etterspurt litteraturformidler. «Skriv genialt!», som ble laget av samme gjengen som «Girlskate», ble nominert til Brageprisen, og fikk Kulturdepartementets pris for beste fagbok for barn og unge i 2016. I 2017 ble «Faraos forbannelse» nominert til ARKs barnebokpris. Eldrid er en ivrig skater og ble norgesmester i VERTskateboarding i 2019.

Foto: Randi Husveg

Arnt Olav Klippenberg har så langt gitt ut 10 bøker. For tiden skriver er han på en serie spenningsbøker fra vikingtiden. Her følger vi sagahelten Odd fra Berglyd, bueskytteren som har gitt navn til to eliteserielag i fotball (Rosenborg het Odd til 1929). 
Ellers har Klippenberg bak seg et forfatterskap som strekker seg fra rene humorbøker, matbøker og til en biografi om Grundtvig og hans forhold til kvinner og kjærlighet, utgitt kun i Danmark. Han har også gitt ut to bøker sammen med Vamp-tekstforfatter Ingvar Hovland. Det hører kanskje med til forfatterskapet å nevne at Klippenberg, som journalist, har vært fast spaltist i Stavanger Aftenblad gjennom 20 år. I Rogaland er han også kjent som humorist, artist og skuespiller.

Foto: Agnete Brun

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.

Foto: Bonnier norsk forlag

Vetle Lid Larssen er en prisbelønt journalist og forfatter. Han har blant annet skrevet romanene 2 og Norske helter, essayet Anti-sex, dokumentarromanen 1001 Natt, og den selvbiografiske Hvordan elske en far – og overleve. Hos Strawberry Publishing er han aktuell med Lucias siste reise.

 
Foto: Robin Skjoldborg

Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.

Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.

Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk.

 
Foto: Paal Kvamme

Mikal Olsen Lerøen (f. 1968) er forfatter og journalist. Han arbeidet i NRK fra 1993 og er nå emne-ansvarlig ved journalistutdanningen til Universitetet i Bergen. I filmen og boken Pappas siste reis avslørte han hvordan norske redere sendte sjøfolk inn i krigen mellom Iran og Irak i 1980-årene, og om jakten på hva som skjedde med hans far som ble drept på en av disse tankbåtene i Gulfen i 1987.

Mikal Olsen Lerøen er aktuell med boken «Med Harley til Honningsvåg. På to hjul gjennom et nedstengt Norge«. 

 

Foto: Olav Heggø/Fotovisjon

Unni Lindell, født 1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 4 millioner eksemplarer bare i Norge. 
Lindell har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell har fått flere høythengende priser for sitt forfatterskap, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Unni Lindell tar gjerne utgangspunkt i det hverdagslige og nære, og alt etter genre kan dette utvikles i retning mystikken, surrealismen – eller marerittet. I kriminalromanene er etterforskernes turbulente privatliv av vesentlig betydning, og bøkene utmerker seg også ved at karaktertegningene er gjort med stor psykologisk innsikt og i et språk som skiller seg fra det vante i genren.

Foto: Siw Pessar

Mala Naveen (født 1976) er forfatter, samfunnsdebattant og kommunikasjonssjef i SINTEF Digital. Hun var tidligere anmelder og kommentator i Aftenposten. I 2010 debuterte Naveen som romanforfatter med Desiland. Hun har bidratt til tekstantologiene Svart på hvitt og Rosa prosa, og i 2013 utga hun boken Den globale baby, om surrogatmødre i India.  Nå er hun aktuell som redaktør for antologien Norsk nok.

Foto: Kristin Hartvedt

Atle Nielsen (f. 1956) er forfatter, programleder og journalist. Etter studier i Oslo og Bergen, (historie, sammenlignende politikk og litteratur) begynte han å skrive for ukebladet Det Nye og  Bergens Tidendes radiokanal før han gikk over til NRK radio. Der var han programleder samt kåsør og gjesteprogramleder. For tiden er han å høre i programmet “Nielsen” på NRK P1+.

Han var også med fra begynnelsen i TV2, både som programleder og sportskommentator. Så meldte Nielsen overgang til TV3, som hadde rettighetene til Champions League der han var til 2002 som kommentator og programleder for kanalens fotballsendinger.

Størsteparten av yrkeskarrieren har han livnært seg som frilanser, med bredt nedslagsfelt. Blant annet som spaltist i Bergens Tidende, Bergensavisen og Aftenpostens hyttemagasin. Sammen med Vebjørn Rogne driver han nettavisen BOK365 og bokbransjebladet Bok & Samfunn.

Atle er også glad i å synge og har i flere perioder ledet forskjellige utgaver av det litt sjenerte rockebandet Atle & The Athletes. I tillegg synger han gjerne sin far Otto Nielsens viser i forskjellige sammenhenger.

Samtidig med alt dette har han utgitt 32 egne bøker, og vært bidragsyter i en rekke andre. Årets krimbok fra Atle Nielsen er Mord og kjærlighet. Ellers har han skrevet bøker med morsomme titler som Elefanter kan ikke hoppe og 444 andre ting du ikke trenger å vite. Han er også togentusiast på sin hals og har skrevet «Den store boken om tog» (2018), der han tar leserne med på en reise langs verdens mest spektakulære jernbanestrekninger

 
 
Foto: Elias Dahlen

Erlend O. Nødtvedt debuterte med diktsamlingen Harudes i 2008, og har siden utgitt flere diktsamlinger til anmeldernes begeistring. Høsten 2017 ga Nødtvedt ut sin første roman Vestlandet. Den fikk strålende mottakelse. Romanen Mordet på Henrik Ibsen fra 2021 er både nominert til Kritikerprisen 2021 og P2-lytternes romanpris. For diktsamlingene har han vunnet priser som Ung Poesi-prisen i 2008, Bergensprisen i 2011, Bjørnsonstipendet i 2012, Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015, Premio Ostana i 2017 og Olav H. Hauge-stipendet i 2019. Nødtvedt mottok Mads Wiel Nygaards legat 2019 for sitt samlede forfatterskap, og han ble kåret til en av de ti fremste unge, norske forfatterne av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival i 2015.

Foto: Astrid Waller

Trygve Aas Olsen (født 25. mai 1960 i Kristiansund) er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk. Fra 2007 til 2011 var han redaksjonssjef i «Etter Børs» i Dagens Næringsliv. Mellom 2002 og 2007 var han ansvarlig redaktør i fagbladet Journalisten.

 

Foto: Jonas H. Friestad

Sven Egil Omdal har vært journalist i flere aviser og redaktør i Stavanger Aftenblad. Han har skrevet sakprosabøker om så forskjellige tema som Paris, borgerlønn, Gestapo, journalistikk og Stavangers historie. Han har vært leder i Norsk Journalistlag og Pressens Faglige Utvalg og tekstforfatter for NRKs underholdningsprogram. Hans «Fripenn» er blant landets mest leste kommentarspalter.

Foto: Sara Berntsen

Tor Arve Røssland (f. 1971) skriver bøker for barn og unge, og er kanskje mest kjent for grøsserserien for ungdom, Svarte-Mathilda. Svarte Mathilda (2010) ble nominert til Uprisen. Svarte-Mathilda II kom i 2012 og Svarte-Mathilda III i 2013. Røssland vokste opp på Husnes i Kvinnherad, og er nå bosatt på Halhjem i Os, Hordaland.

Han er utdannet ved Universitetet i Trondheim, med fagene filmvitenskap hovedfag, litteraturvitenskap mellomfag og mediepedagogikk.

Foto: Julie Pike

John Kåre Raake (f. 1962) er født i Skudeneshavn, bor nå i Oslo. Han er utdannet art director fra Westerdals reklameskole og har jobbet i over 20 år med reklame og kommunikasjon. Raake var med på å starte tegneseriemagasinet Pyton. Nå jobber han som dramatiker og manusforfatter, og har i løpet av knappe seks år i filmbransjen vært med på å skrive manuset bak filmsuksessene Gåten Ragnarok, Bølgen og Skjelvet i tillegg til flere barnefilmer.

John Kåre Raake debuterte med thrilleren Isen i 2019 til strålende kritikker. Isen er allerede solgt til mange land.

Foto: Niklas Lello

Lars Ove Seljestad er født i Odda i 1961, utdannet sosiolog og har jobbet som forfatter og skribent siden 2010. Debutromanen «Blind» skapte en langvarig debatt rundt klassereiseproblematikken, og siden det har han gitt ut flere romaner og en essaysamling. I 2013 debuterte han som lyriker med «Storspring. Fabrikkdikt» som fikk strålende kritikker, og han har gitt ut enda en diktsamling etter dette. 

I år er Seljestad aktuell med «Eitranes», en roman som handler om å bryte med familietradisjonen og reise ut i verden for å skape seg et nytt liv. Men det er også en roman om å reise hjem igjen, og å oppdage at det i den byen en trodde en kjente finnes liv og arbeid som en ikke forsto som barn. «Eitranes» er et monument over smelteverksindustrien og en arbeiderkultur som er blitt borte. Forfatteren regner romanen som sitt viktigste verk.

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Yohan Shanmugaratnam (f. 1979) har arbeidet som journalist i Klassekampens utenriksredaksjon i seksten år, seks av dem som utenriksredaktør. De siste årene har britisk politikk og brexit vært hans hovedfelt. I tillegg har han skrevet en rekke kommentarer og analyser om sakskomplekset, samt essays om andre tema i avisa. Shanmugaratnam har gjennom flere år også figurert som ordstyrer, paneldeltaker og foredragsholder.

Shanmugaratnam har hovedfag i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo. Hovedoppgaven A Glorified Tailor Shop (2004) tok for seg økonomisk globalisering og konsekvensene av den intensiverte internasjonale konkurransen i klesindustrien.

Han debuterte som forfatter i oktober 2020 med den kritikerroste essayboka Vi puster fortsatt (Forlaget Manifest), en personlig historie om rasisme og røtter i Norge og verden. Aftenposten kåret boka til en av årets ti beste bokutgivelser i 2020.

Yohan Shanmugaratnam er aktuell med boken Bruddet; Byen som ville ha Brexit.

Foto: Øyvind Eide

Iselin Shumba er utdannet ved Statens teaterhøgskole, KHiO (2008–2012) og ved Michael Chekhov Institute Acting Techniques i New York (2013).

 

Foto: Kirsti Hermstad

Sigmund Simonsen (f. 1972) er professor i rettsvitenskap ved Institutt for Maritime Studier ved Høgskulen på Vestlandet, samt NTNU. Han har skrevet fem fagbøker og en rekke artikler. I 2019 kom boken Til forsvar av landet, om rettslige rammer for militær maktbruk i fred, krise og krig. Boken Skipssikkerhetsrett kom i 2022, og handler om hvilke krav som stilles til rederi og sjøfolk når det gjelder behandling og navigering av skip. Bakgrunnen for den boken var utviklingen av skipssikkerhetsregler etter Titanics forlis i 1912.  Det handler altså om sjødyktighet og sjømannskap, fra Titanics forlis til Helge Ingstads forlis i 2018. Sigmund er fra Åkrehamn, har hytte i Skudeneshavn og bor i Haugesund. Han trives godt i og på sjøen.

Foto: Niklas Lello

Gudrun Skretting (f. 1971) er utdannet klassisk pianist ved Norges Musikkhøyskole. Hun har gått forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt. Skretting debuterte med romanen «Anton og andre uhell» i 2016. For denne vant hun Kulturdepartementets debutantpris og NBUs pris Trollkrittet. Boka ble også nominert til ARKs barnebokpris og Bokslukerprisen. Høsten 2017 kom oppfølgeren «Anton og andre flokkdyr», og for denne vant Skretting Arks barnebokpris. Høsten 2018 kom den tredje boka i serien, «Anton den store». Skrettings første bok for voksne, Tre menn til Vilma, kom i 2020. Samme år kom også Struts og Ada får en lillebror, en bildebok illustrert av Inga H. Sætre.

Foto: Thor Brødreskift

Bjørn Sortland (født 1968) er utdannet ved Skrivekunstakademiet i Bergen og debuterte som forfatter i 1992. Han har gitt ut en rekke prisbelønte bøker for barn, ungdom og voksne, og er særlig kjent for bestselgerserien Kunstdetektivene. Sortland er i dag professor ved NBI. Han er fra Bømlo og bor nå i Bergen.

Bjørn Sortland er aktuell med ny bok om Johnny 777 og er en del av SILKs omfattende skoleprogram under SILK.

Foto: Terje Bendiksby/NTB

Harald Stanghelle er en prisbelønt pressemann som blant annet har vært sjefredaktør i Dagbladet og politisk redaktør i Aftenposten. Han har nå sitt eget ukentlige program på NRK radio, Stanghelle på fredag. Siden januar 2019 har Stanghelle hatt en rekke samtaler med kong Harald. Kongen forteller(2020) bygger på disse samtalene.

Foto: Astrid Waller

Kjersti Marie Løken Stavrum (født 1. mars 1969 i Sarpsborg) er en norsk journalist og redaktør, fra 2013 til 2016 generalsekretær i Norsk Presseforbund. Fra november 2016 er hun adm.dir. i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier.

Foto:Signe Fuglesteg Luksengard

Dokumentarfotograf Line Ørnes Søndergaard (f. 1986), har bakgrunn fra dokumentarfilm og tv, og fullførte i 2015 en BA i fotojournalistikk ved Oslo Metropolitan University. Hun jobber redaksjonelt som frilanser for et knippe norske aviser ved siden av egne langvarige prosjekter.

Søndergaard arbeider med sosiale og politiske temaer, og det er ofte det nære menneskemøtet som er rammeverk i hennes fortellinger. Hennes intime fotografiske tilnærming har gjort seg bemerket i det fotografiske landskapet, og hun har vunnet en rekke priser i inn- og utland; blant annet i Årets Bilde, Picture Of the Year International og NPPA Best of Photojournalism award. I 2016 deltok hun i prestisjefulle World Press Photo’s Joop Swartz Masterclass, og i 2017 ble hun valgt til å delta i Norwegian Journal of Photography. Arbeidene hennes er blant annet stilt ut ved Fotografiens Hus i Oslo og Henie Onstad Kunstsenter.

Line Ørnes Søndergaard er aktuell med boken Bruddet; Byen som ville ha Brexit.

Foto: Tove K.Breistein

Thor Magnus Tangerås, opprinnelig fra Torvastad, debuterer med diktsamlingen «Ø» der han skildrer sorgen over et barn som er borte. Det biografiske utspringet i boken er knyttet til søsterens barn som døde åtte år gammelt, etter å ha kjempet mot sykdom. 

Thor Magnus Tangerås er førsteamanuensis ved Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design ved Høyskolen Kristiania. Tangerås forsker på hvordan litteraturen kan forandre oss, og har mellom annet gitt ut boken «Literature and Transformation. A Narrative Study of Life-Changing Reading Experiences» i 2020. Han forsker på leseopplevelser, biblioterapi og litteraturformidling i praksis. 

Tangerås er kjent for Shared Reading-metoden, og holder leselederkurs for å bringe metoden med høytlesning i lesegrupper ut blant bibliotekene i Norge.

Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) er oppvokst i Feios i Sogn og Fjordane. Han debuterte med romanen Eg kom for å elske i 2002. Han har senere utgitt flere romaner for voksne, samt den kritikerroste barnebokdebuten I morgen skal vi sitte i solen (2009).

For ungdomsromanen Så vakker du er ble Jung Tjønn tildelt Brageprisen 2013. 

Brynjulf Jung Tjønn jobber som forlagsredaktør i Samlaget og er aktuell med romanen Kvar dag skal vi vare så modige og diktsamlingen Kvit norsk mann.

 
 

Arne Torget er tilbake hos oss igjen i år. Denne unike stuntpoeten fra Husnes treffer stadig flere. Han underholder daglig med underfundige og rørende dikt på sosiale medier. Under tidligere SILK-arrangement har han gjort braksuksess og vartet opp med en rekke fulltreffere  på fotballkvelden og avslutningsarrangementet.

Foto: Oda Berby

Silje O. Ulstein (f. 1985) har en mastergrad i litteraturformidling, og har tidligere gått på Skrivekunstakademiet og på Krimforfatterskolen. I 2017 publiserte hun tre noveller i debutantantologien Signaler. 

Krypdyrmemoarerer hennes første roman.

#Usnakka

#USNAKKA Tulle- og tøysepod fra hodene til Sindre Wikre og Egil Sørbø, med en og annen gjest i tide og utide. Begge to født og oppvokst i Skudeneshavn. Første episode av podcasten ble laget i november 2019 rett før de skulle på et SILK-arrangement. Siden har de med ujevne mellomrom (grunnet deres motsatte offshore-rotasjoner) lagt ut episoder hvor de lar praten flyte fritt om alt fra hverdagens trivialiteter til dagens nyheter. Som oftest med et humoristisk skråblikk.

Foto: Hein Ove Holmgard

Davy Wathne er tidligere sportsjournalist med fotball som spesialitet. Han jobbet i Bergens Tidende fra studietiden frem til han begynte i nyoppstartede TV2. Han jobbet i TV2 fra oppstarten i 1992 til 2017. Davy er med på SILK nesten hvert år og vi gleder oss like mye hvert år til han kommer tilbake.

Copyright Harry Whittaker

Harry Whittaker vokste opp på 1990-tallet. De første årene av barndommen bodde han på den landlige irske vestkysten, med dårlig fjernsynssignal og uten internett. Derfor sørget moren hans, Lucinda Riley, for underholdning ved å fortelle historier. Inspirert av moren ble også Harry historierforteller – som prisbelønt programleder på BBC radio og som ledende medlem av en av Storbritannias mest kjente improvisasjonsteatergrupper.

Foto: Svein Finneide

Øystein Wiik er en norsk sanger, skuespiller og forfatter. Han debuterte som kriminalforfatter med romanen Dødelig applaus i 2010 og har senere gitt ut en rekke bøker.

Øystein Wiik er aktuell med bok om Martin Linge, Flammer og regn. Flammer og regn er bygget på historien om krigshelten Martin Linge og den britiske kvinnen som elsket ham til sin død.

Benedicta Windt-Val har oversatt Lucinda Rileys serie De syv søstre til norsk. Hun har 40 år som oversetter bak seg, og har oversatt en mengde  romaner og sakprosa. 

Språkene hennes er svensk, dansk, tysk og engelsk.

Samtaleledere

Foto: Helene Mariussen

Tamanna Agnihotri er 24 år, født og oppvokst i Oslo med indiske foreldre. Hun har studert medievitenskap ved Universitetet i Oslo og jobbet med casting av tv og film i studietiden. Startet karrieren som skuespiller med en liten rolle i Utøya filmen. Har vært programleder på NRK i ungdomsprogrammet Mensen i 2020 som var et show med kjente gjester som snakket om -mensen-. Hun er nå fast ansatt i nrk som programleder i Pålogga som forteller historier fra internett på radiokanalen P3. Har også vært programleder i mp3. Spilte en av hovedrollene i NRK-serien Skitten Snø(basert på boken av Mahmona Khan). Hun var også en av programlederne på Sommerskuta i fjor.

Foto: Hein Ove Holmgard

Annette Groth startet i NRK i 1977. Hennes første store utenriksoppdrag kom da hun ble sendt for å rapportere om urolighetene- og revolusjonen i Romania i 1989. Året etter var hun i Saudi-Arabia for å rapportere fra Gulfkrigen. Hun var NRKs korrespondent i London 1991-2000 og i Washington 2007-2009. Fra 2010 til 2014 ledet hun Urix sammen med Christian Borch. Hun har etter hun ble pensjonist bidratt blant annet  med radiokåseri i NRK P1+, også et kåseri om SILK. Groth har skrevet bøkene «Det finnes ikke fremmede, bare venner du ikke har møtt: historier fra den irske øya», «Nord-Irland. Den vanskelige veien» og «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexittid».

John Kaare Hoversholm er vår faste samtaleleder på fotballkvelden. Han er mannen bak kulturinnslagene fra Tour de France der han besøker ærverdige slott, vinkjellere og til og med vandring blant skjeletter i katakombene i Paris. Han har vært med på utallige TV, musikk- og filmproduksjoner i inn-og utland.

Foto: Hein Ove Holmgard

Jan H.Landro har vært med oss i mange år og er en av våre mest brukte bokbadere. Han er også med i SILKs faglige råd og gir oss mange innspill til nye personer han mener bør få en plass på programmet vårt. Jan er journalist og forfatter, tidligere redaktør og redaksjonssjef.

Asbjørn Slettemark er musikkjournalist og tidligere programleder i Lydverket. Han driver bloggen OP-5 sammen med Aslak Nore og podcasten Dritte Halbzeit, en podcast på norsk om tysk fotball, sammen med Eivind Bisgård Sundet og Runar Skrøvset. Asbjørn har blant annet også vært programleder når Dan Brown og Ken Follett var i Oslo.

Foto: Haakon Nordvik

Geir Tangen er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996. Han er utdannet allmennlærer og har jobbet i ungdomsskolen siden 1996. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990, og skriver i tillegg til sine kriminalromaner også en del noveller. Han debuterte i januar 2016 med krimromanen «Maestro» på eget forlag, og gjorde umiddelbar suksess med denne. Boka ble nominert til Maurits Hansen prisen «Nytt blod» i 2017, og til to krimpriser i Nederland året etter. «Hjerteknuser« kom i 2017, mens siste bok i serien «Død manns tango« kom i 2018. Han har skrevet en rekke krimnoveller for både ungdom og voksne som er utgitt i ulike antologier de siste årene. Sommeren 2019 startet han arbeidet med en helt ny krimserie der første bok «Vargtimen» ble utgitt tidlig i 2021.

Foto: Hein Ove Holmgard

Odd Karsten Tveit er en norsk journalist og NRK-korrespondent som dekket Midtøsten-konflikten i over førti år. han har skrevet prisbelønte bøker om regionen. For Krig og diplomati (2005) vant han Brageprisen, og for De skyldige (2015) ble han nominert til International Reporters (IR) journalistpris. Med sin store kunnskap og rike kildetilfang er Odd Karsten Tveit utvilsomt en internasjonal kapasitet på Midtøstens moderne historie og konfliktens politiske betydning. I 2018 skrev han boken Gudfaren, om Trygve Lies rolle i FN. Og i 2020 kom boken Midtøsten på 200 sider.