Deltakere 2021

Årets festival har mange spennende navn på programmet. Vi er stolte og gleder oss!

Foto: Helene Mariussen

Tamanna Agnihotri er 23 år, født og oppvokst i Oslo med indiske foreldre. Hun har studert medievitenskap ved Universitetet i Oslo og jobbet med casting av tv og film i studietiden. Startet karrieren som skuespiller med en liten rolle i Utøya filmen. Har vært programleder på NRK i ungdomsprogrammet Mensen i 2020 som var et show med kjente gjester som snakket om -mensen-. Hun er nå fast ansatt i nrk som programleder i Pålogga som forteller historier fra internett på radiokanalen P3. Har også vært programleder i mp3. Spilte en av hovedrollene i NRK-serien Skitten Snø(basert på boken av Mahmona Khan). Hun var også en av programlederne på Sommerskuta i år.

Lene Ask er en fotograf, illustratør, tegneserieskaper og barnebokforfatter. Hun er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen, Universitetet i Praha, Universitetet i Bergen og Rogaland kunstskole. Ask debuterte med tegneserieromanen Hitler, Jesus og farfar. Hun vant Sproingprisens debutpris og Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris 2006 for denne. Boka ble også valgt til Stavanger biblioteks leseprosjekt Hele Rogaland leser i 2011 og trykket opp i 50 000 eksemplarer. I 2014 fikk hun Maurits Hansen prisen for boka «Høyt henger de». Årets bok fra Lene, er «O bli hos meg». Den omhandler historien til flere av misjonærbarna som har vokst opp i misjonens varetekt.

Bjørn Berge har aldri vært redd for å blande forskjellige musikksjangere på konsertene sine. Her får vi servert heftig gitarspill på akustisk gitar; rock, funk, ballader, blues og goodtime music og en og annen morsom historie. Siden hans forrige album var elektrisk, ville Berge at hans nye album skulle bli akustisk med 6 og 12 strengs gitarer. Albumet har kun originale låter av Berge selv mens tekstene er skrevet av Ellis del Sol, amerikaner bosatt i Haugesund. Han er en populær artist på store jazz-, blues- og rockfestivaler samt klubber rundt i Europa og Nord Amerika. Bjørn Berge er et helt orkester alene, og nå har han funnet den rette balansen mellom rått og brutalt og mer dempet og behersket, skrev Øyvind Rønning i Dagbladet om ham. Bjørn framfører stort sett eget materiale, men  har og versjoner av artister som  Motorhead, Red Hot Chili Peppers, T. Rex, Kylie Minogue, Morphine og Joni Mitchell på repertoaret. Når du går på en Bjørn Berge konsert, vet du at det blir heftig, hardt, mykt og gøy! Skude Live er arrangør av konserten. Billetter kan allerede nå kjøpes på: https://skudelive.ticketco.events/

Ingen har vunnet mer enn Marit Bjørgen. Hun er tidenes vinterolympier. Landets største forbilde og mest populære utøver. Hva er det med denne beskjedne, tilsynelatende helt vanlige jenta som gjør henne til den råeste utøveren i hele den norske langrennshistorien? Denne boka er Marit Bjørgens tilbakeblikk på et liv som langrennsløper. Her møter vi den ti år gamle jenta som lurer på om hun kan bli best i verden. Vi følger den unge utøveren som vinner alle sprintrenn, før hun går på den store smellen og vurderer om hun skal legge opp. Vi får et unikt innblikk i endringen som gjorde henne til en ubestridt ener. Og vi blir kjent med Marit Bjørgen, slik hun er i dag. Åpent og ærlig forteller hun om livet på landslaget, treningsgleden og verdiene som ligger i bunn for livet hun har hun levd. Om veien fra å være den yngste på laget, til å bli den åpenbare lederen på verdens beste landslag. Hvilke tanker hun har gjort seg underveis, for seg selv, om det som blir sagt og skrevet om henne. Og hvilke tanker hun gjør seg nå i ettertid, om utviklingen av idretten, både for unge og voksne utøvere.

Foto: Chris Close

John Boyne er en suksessfull, irsk forfatter som nettopp har gitt ut sin 13 roman, «The Echo Chamber». I tillegg har han skrevet 6 romaner for ungdom, der «Gutten i den stripete pyjamasen» nok er den mest kjente. Den ble en bestselger og gav Boyne internasjonal berømmelse etter at den ble filmet og fikk stor internasjonal annerkjennelse. I tillegg har han skrevet to kortromaner og en novelle. John Boyne regnes som en av Europas fremste og beste romanforfattere. Hans tiende roman, «Hjertets usynlige stormer», som ble utgitt på norsk i 2017, regnes som en av hans største romaner og vil også bli fokusert på under hans besøk på SILK. Ellers har John Boyne også fått stor internasjonal oppmerksomhet for sine romaner «The Absolutist» og «A History of Loneliness». Boyne er en utrolig dyktig forfatter og historieforteller som har evnen til å fange inn og fengsle leserne med sine fortellinger.

Foto: May Therese Vorland

Karoline Brændjord er født i 1990 og bosatt i Oslo. Hun har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og har studert Nord-Amerika-studier og sosialantropologi ved Universitetet i Oslo. «Jeg vil våkne til verden» er hennes første bok. Boka ble tildelt Kritikerprisen 2020 og Tarjei Vesaas’ debutantpris 2020, samt kåret til Æ Å Litteraturfestivalens favorittlyrikkdebutant 2019-2020.

Foto: FredJonny

Grethe Bøe er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Bøe har studert filosofi og har bakgrunn som modell og skuespiller. De siste årene har hun gjort seg bemerket som manusforfatter og filmregissør av bl.a. NRKs storsatsing «Hjerterått», en action-triller fra Kautokeino, hvor Bøe var forfatter og hadde regi sammen med Nils Gaup. Hun har også hatt både manus og regi på spillefilmen «Operasjon Arktis», samt Jørn Lier Horsts barnekrimfilmer. I tillegg har hun hatt regi på spillefilmen «Titanic’s ti liv». Hun har hatt stor suksess med sin siste krimroman «Mayday».

Foto: Hein Ove Holmgard

Jan Carson er en forfatter fra Nord-Irland. Hennes siste bok The fire starters vant European Union prize for literature i 2019. Hun bor i dag i Belfast og jobber med kunstprosjekter med eldre. Hun har også vunnet BBC National Short Story Award. Hun er til stede i SILK fordi hun har skriveverksted i tilknytting til EU-prosjektet READ ON der ungdommer på fire videregående skoler i regionen skal få tips om hvordan man skriver noveller. Hennes noveller har blitt lest opp på BBC av Liam Neeson, også han fra Ballymena. Hun har en artig blog: www.jancarson.co.uk/blog

Foto: Agnete Brun

Hege Duckert er journalist og forfatter, og arbeider nå som stabssjef i NRK. Hun har tidligere vært kulturredaktør i NRK og redaktør i Dagbladet. Hennes første bok var «Men jeg har jo ingenting å ha på meg», om motens historie. Siden har hun blant annet gitt ut «Mitt grådige hjerte», om fire kvinner hun beundrer: Simone de Beauvoir, Frida Kahlo, Karen Blixen og Billie Holliday,  og våren 2021 er hun ute med «Norsk kvinnehistorie på 200 sider».

Foto: Oda Berby

Nora Dåsnes er illustratør og animatør utdannet ved Kingston University, London. Hun debuterte som forfatter og illustratør med den  kritikerroste grafiske romanen «Ti kniver i hjertet» våren 2020. For den ble hun tildelt Pondusprisen og Kulturdepartementets pris for beste tegneserie. I 2021 er hun sammen med forfatter Hannah Mileman aktuell som illustratør for småbarnsserien om Vesle og med den grafiske romanen «Ubesvart anrop». I år er det 10 år siden angrepet på Utøya. «Ubesvart anrop» er en grafisk roman om å være ungdom i tiden etter 22. juli. Det er en fortelling om å lete etter mening i møte med det meningsløse, om utenforskap, sorg og angst. Om hvor vanskelig det kan være å nå ut til hverandre, og hvor viktig det er når vi får det til. 

Foto: Agnete Brun

Marit Eikemo er frå Odda og bur i Bergen. Ho har tidlegare arbeidd som tidsskriftredaktør, festivalsjef for Litteratursymposiet i Odda, forlagsredaktør, leiar for Cornerteatret i Bergen og er i dag programsjef for Norsk Litteraturfestival. Eikemo debuterte i 1999 med intervjuboka Her, no. Møte med unge menneske. Hennar første roman, Mellom oss sagt, kom i 2006. Eikemo har til saman gitt ut seks romanar, den seinaste er Team Tuva (2021). Ho har også skrive essayboka Samtidsruinar. Marit Eikemos bøker er både smarte og underhaldande, og har imponert både kritikarar og publikum med sine presise observasjonar av det norske samfunnet og tida vi lever i. Ho mottok Amalie Skram-prisen 2017 for sin forfattarskap, og var festspeldiktar på Dei nynorske festspela 2018. I 2019 mottok ho Samlagsprisen. Velkomne til forfattarmøte, bokpresentasjon og høgtlesing med Marit Eikemo om bord i Epos.

Foto: Julie Pike

Cecilie Enger debuterte i 1994 med romanen «Nødvendigheten», og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner. Hun fikk sitt store gjennombrudd med romanen «Mors gaver» i 2013. For den mottok hun Bokhandlerprisen og ble nominert til Kritikerprisen. Cecilie Enger har i år gitt ut boken «Det hvite kartet». Hos oss møter du Cecilie Enger sammen med Arne Vestbø som også har skrevet bok om de kvinnelige skipsrederne Brummenæs og Torgersen.

 

Foto: Samlaget

Halvor Folgerø, journalist, musikar og humorist frå Stord. Han har mange år vore tilsett i NRK og arbeider for tida med «Eides språksjov» på NRK 1. Frå 2002 dreiv Folgerø det nynorske humorprogrammet «Radio Røynda» saman med Finn Tokvam. og har elles mellom anna leidd programma «Mediemenerne» og «Førkveld». Folgerø debuterte i 2005 med romanen Tyl, som han skreiv saman med Finn Tokvam. Seinare har han skrive portrettboka Ler dei no, så har eg vunne. Eit møte med Ragnar Hovland (2012). Folgerø turnerte i fleire år med humorrevyen Vestlandsrevyen, saman med mellom andre Hovland, Tokvam og Olav Stedje. Vestlandsvegar er den tredje boka hans. Vestlandet er kjent for smale, svingete vegar gjennom tronge fjordar og over bratte fjell. I dag er mange er skrekkvegane erstatta av tunellar. Halvor Folgerø tek oss med på ei reise tilbake ti tid, og på utsida av tunellane, til både spektakulære og farlege vegar. I 2008 fekk Folgerø og Tokvam Målprisen frå Noregs Mållag for arbeidet sitt. Velkomne til bokpresentasjon, lesing og samtale om bord i Epos.

 

Foto: Helge Skodvin

Eivind Riise Hauge debuterte i 2010 med novellesamlingen «Victor Tukmakovs siste vinter», og har siden markert seg som en allsidig forfatter med utgivelser i en rekke sjangre: roman, novellesamlinger, sakprosa og skuespill. I år er han ute med romanen «Korrektur av et sorgens kapittel».

Foto: Erik Hannemann

Cecilie Hellestveit er fredsforsker med lang fartstid fra forskningsinstitusjoner i inn- og utland (PRIO, SMR, IKOS, ILPI). Hun har en juridisk doktorgrad om folkerett og borgerkriger. Hennes andre faglige ekspertisefelt er utviklingen i Midtøsten. Hun har lang felterfaring, og har vært tilknyttet Rafik Hariri-senteret for Midtøsten ved Atlantic Council i Washington. Hun var skribent for Morgenbladet og Dagens Næringsliv i en årrekke. 

Henrik Høines er fra Sandve, like utenfor Skudeneshavn. Henrik studerer i Bergen. Han har vært aktiv i lokalt musikkliv gjennom flere år, både alene og tidligere med bandet Retørn. Han spiller egenskrevet, gitarbasert indiepop, har gode plasseringer i både Karmøymesterskapet og Haugalandsmesterskapet i pop og rock. Han har kvalifisert seg til fylkesmønstringen i UKM to ganger og har gitt ut flere singler på strømmetjenester.

Ida Høines er fra Sandve, like utenfor Skudeneshavn. Tidligere i år ga hun ut singelen «Sunflower», som ble split mye på Radio 102. Hun kom også til fylkesmønstringen på UKM i år. Ida synger og spiller piano og gitar. Hun elsker å opptre og er aktiv i mange ulike tilbud innenfor kulturskolen. Hun bruker artistnavnet Ida H. og under SILK slipper hun sin nyeste singel »Heartbreak Avenue».

Ingerine Dahl, fiolin, og Milan Rabrenovic, piano har i 10 år turnert med spenstige programmer  i Norge og i utlandet. Ingerine er konsertmester i Stavanger Symfoniorkester og Milan er professor i piano på Universitetet i Stavanger. De har med seg til Skudeneshavn et program med Prokofiev, Stravinsky, musikk fra eventyrballetten Petroushka og klassikere av Fritz Kreisler. 

Billetter kjøpes kun på https://soragada.ticketco.events

Foto: Forlaget Press

Carsten Jensen er endelig tilbake på SILK. Han er er forfatter, journalist og samfunnsdebattant. Han har skrevet essays, romaner og reisebøker, og har gjennom årene mottatt flere priser og legater. Blant disse Bjørnsonprisen (2019), De gyldne laurbær, Georg Brandes prisen og nominasjoner til Nordisk råds litteraturpris. Romanen “Vi, de druknede” er utgitt i mer enn tyve land og solgt i over en halv million eksemplarer. Carsten Jensen blir med på to arrangementer, først lørdag ettermiddag om sin siste bok Øvelser i avskjed. En koronakrønike og så på avslutningen lørdag kveld om sitt brennede samfunnsengasjement om ulike politiske temaer. Sven Egil Omdal sier i Aftenbladet om Øvelser i avskjed. En koronakrønike «Carsten Jensen har skrevet seg gjennom både privat sorg og global pandemi og kommer kanskje med et lite håp».

En måned før koronaen rammer verden, dør Carsten Jensen’s stesønn, Ralph. Han blir kun 25 år gammel. Resten av verden har en pandemi å håndtere og folk opplever tap av trygghet og mening. Carsten Jensen finner en parallell til sin egen sorg, og hans betraktninger leses og deles utover de tradisjonelle mediene, noen ganger til over 1,8 millioner mennesker. Øvelser i avskjed er en bok om avskjed, både på det personlige og globale plan. Både sorg og pandemi er ukjent farvann, men de har ensomhet, refleksjon og en følelse av tap til felles. Å komme seg videre krever nye spørsmål og nye svar. Øvelser i avskjed kan være et fint sted å begynne.

Erik Johannessen er klar til SILKefotball. Keeperlegenden med seks seriemesterskap, et cupgull, 501 kamper for Viking og seks landskamper. Kjapp i replikken og helt riktig kalt formann i Vikings muntrasjonsråd. Med en rekke fotball-anekdoter i og bak kulissene og nå med egen bok.

Foto: Rory Lewis

Mahmona Khan er forfatter, journalist og samfunnsdebattant. Hun har tidligere skrevet sakprosa om pakistanernes historie i Norge, vært en av redaktørene bak tekstsamlingen «Utilslørt» (en antologi med bidrag fra 19 norsk-muslimske kvinner) og har høstet lovord for sine skjønnlitterære ungdomsbøker. Hun debuterte med «Skitten Snø» i 2011, som handler om voldtekt i det norsk-pakistanske miljøet. Dagsavisens anmelder kalte den «en solid skjønnlitterær debut». «Skitten snø» er senere utviklet til dramaserie, hvor Khan var serieskaper og manusforfatter.

Foto: Fagervik forlag

Lene Lauritsen Kjølner er kjent for mange for sine feelgood hyggekrim. Her er det ikke blod og gørr, men gjerne litt politikk og sterke kvinner. Hun skriver fra idylliske skjærgårdsmiljøer der hun selv er vokst opp og, bruker mye humor. Kjølner er inspirert av Agatha Christie, Alan Bradley og Alexander McCall Smith, noe som gjenspeiles i boktitlene hennes: f.eks «Hvorfor spurte de ikke Evensen?», «Ingen til bords» og «Mord på Kilen». Hun mottok Maurits Hansen-prisen i 2014. Kjølner er aktuell med «Damen i proseccotåken», bok 8 i serien om Olivia Henriksen.

Foto: Fredrik Arff

Tomm Kristiansen er journalist og forfatter. Han har vært NRK-korrespondent i Harare, senere radioreporter med hele verden som virkefelt og er nå en av de mest sentrale skikkelsene i NRK. Han har utgitt flere bøker, og fikk sitt definitive gjennombrudd med bestselgeren «Mor Afrika». Tomm Kristiansen mottok i 1994 Den store journalistprisen, og ble samme år nominert til Brageprisen for «Mor Afrika»I år kommer Tomm Kristiansen med boken «Afrikanske fortellinger». Dette er et knippe fortellinger mangfoldig og fascinerende som kontinentet selv, fra en av norsk journalistikks beste formidlere. Han har, i tillegg til utallige kåserier, reportasjer og brev, tidligere skrevet åtte bøker med emne fra Afrika. Da han begynte en podkast med høydepunkter fra sine mange reportasjer i fjor, ble det en umiddelbar suksess. Det er disse som danner grunnstammen i «Afrikanske fortellinger».

Foto: Tove K.Breistein

Hilde Kvalvaag:  «Går det an å skrive roman om ein son som har teke sitt eige liv? Etter å ha lese «Djuphavsslettene» av Hilde Kvalvaag vil eg svare klart ja». Det sier Bokanmelder i NRK, Martha Norheim, om Hilde Kvalvaags roman. «Det var livsnødvendig å skrive denne romanen», sier forfatter Hilde Kvalvaag. Tre år etter at hennes nest eldste sønn tok sitt eget liv, er hun aktuell med en selvbiografisk roman om tragedien. Hilde Kristin Kvalvaag er journalist og forfatter. Kvalvaag er utdannet sosialantropolog med feltarbeid fra Derry i Nord-Irland. Hun har også studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun har mottatt en rekke priser som Nynorsk barnelitteraturpris, Kulturdepartementet sin litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok, Guro Sandsdalens litteraturpris, Samlagsprisen og Brageprisen.

Foto: Ann Sissel Holthe

Ruth Lillegraven har siden debuten i 2005 skrevet en rekke bøker i ulike sjangrer for barn og voksne, samt to teaterstykker. For diktsamlingen «Urd» (2013) fikk Lillegraven den høythengende Brageprisen, og for «Sigd» (2016) Nynorsk litteraturpris. «Alt er mitt» var hennes første thriller, og første bok i en planlagt trilogi. Debuten ble raskt solgt for oversettelse til syv språk, og filmrettighetene ble kjøpt av Nordisk film. Boken fikk også Maurits Hansen-prisen Nytt blod for beste krimdebut i 2018. Lillegraven kommer fra Granvin i Hardanger, og bor i dag i Bærum. Hun har tidligere jobbet i Samlaget og som taleskriver i Samferdselsdepartementet.

Foto: Oda Berby

Oda Malmin er fra Stavanger, men bor i Oslo. Hun vant i 2018 Aschehougs debutantstipend for romanen «Steinauge». Boken ble også nominert til Tarjei Vesaas´ debutantpris 2018 og den har mottatt flotte kritikker. Tidligere i år ga Malmin ut sin andre roman «Skinliv». I 2021 skal «Hele Rogaland leser» løfte en ny forfatterstemme fra fylket vårt. Dette er en forfatter som bare de færreste har rukket å gjøre seg kjent med, men som mange kan ha glede av å lese. I år er det Oda Malmin som er valgt ut til dette prosjektet.  Boken deles ut i folkebibliotekene til høsten og det planlegges en forfatterturné i hele fylket.

Foto: Tina Poppe

Marianne Marthinsen er samfunnsøkonom, og har sittet på Stortinget for Arbeiderpartiet siden 2005, men tar ikke gjenvalg i 2021. Hun er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.
Sammen med Maria Walberg skrev Marthinsen boken «Rødt lys – det store skatteranet og hvordan vi kan stoppe det».  Marianne Marthinsen er aktuell med boken «Selveiersanger».

Foto: Haakon Nordvik

Agnes Lovise Matre er adjunkt og forfatter fra Haugesund. Hun har siden debuten «Stryk meg over håret» i 2012 gitt ut fire romaner og krimromaner. Hennes første kriminalroman, «Skinnet bedrar», kom ut på Gyldendal i 2017. Boka er den første i serien om lensmann Bengt Alvsaker. Matre jobber som lærer i Haugesund, og har tidligere arbeidet som frilansjournalist. Hun er medlem av Den norske Forfatterforening, og var også med i interimstyret som startet Forfatterforbundet. I 2020 ble Matre tildelt Sølvkniven for romanen «Iskald».

 

Roots/americanabandet Mighty Magnolias fra Os utenfor Bergen ble startet av låtskriver Emil Nordtveit. Bandet består i tillegg av Ine Tumyr (perkusjon og vokal), Stian Tumyr (trommer), William Rolland (bass) og Erik Rolland (gitar). Mighty Magnolias debuterte i 2016 med det kritikerroste albumet «Somewhere North of Nowhere». Albumet «Unknown Skyline» (2017) høstet også gode anmeldelser. I 2020 kom albumet Magnolianesque, som ble omtalt som årets beste norske countryrockplate i musikknyheter.no. Bandet har spilt flere konserter på Karmøy tidligere, men dette er første gang de besøker oss i Skudeneshavn. Vi gleder oss stort til konserten deres på Holmen Brygge lørdagen.

Eirik Høie Mortensen (27) var på Utøya når terroren inntraff sommerleiren i 2011. Han er i dag nestleder i Den Nasjonale Støttegruppen Etter 22.juli avdeling Rogaland, og styremedlem i det nasjonale styre.

Foto: Tommy Næss

Arne Møller er en tidligere fotballspiller med over 500 kamper for Brann og han har også spilt som proff i Hellas. Han har vært sportsdirektør i Brann, har spilt på landslaget og vært trener for flere fotballag, inklusiv damelaget til Avaldsnes. Sammen med samboer Siri Lill Mannes driver han firmaet SpeakLab, et kurs-og kompetansesenter. Arne har tidligere gitt ut to bøker og kom ut i år med bok nr.3, «Storyball«. I Storyball viser Arne Møller hvordan norsk fotball kan skape en rød tråd fra lilleputt til Champions League – og igjen hevde seg blant de store. Du treffer Arne på fotballkvelden fredag – og vi tipper han også har meninger om det som har skjedd i Brann de siste årene.

 

Foto: Javad Parsa

Aslak Nore er fra Oslo. De siste årene har han etablert seg som en av de tydeligste stemmene i norsk offentlighet, blant annet med dokumentarbøkene «Gud er norsk» (2007) og «Ekstremistan» (2009). Nore er også kommentator i VG, og sammen med Asbjørn Slettemark skriver han krimbloggen op-5.no. Den kritikerroste thrilleren «En norsk spion» (2012) var Nores første roman om Peter Wessel, og den har fått sin oppfølger i «Oslo Noir» (2014). I 2017 har han gitt ut den spionthrilleren «Ulvefellen», som han har fått stor anerkjennelse for blant norske kritikere.

Foto: Henriette Mørk

Sara Omar har også vært hos oss tidligere. Nå er hun tilbake og skal snakke om sin siste bok, «Skyggedanseren». Vi tar henne også med på avslutningskvelden. Sara Omar er en dansk-kurdisk romanforfatter og menneskerettighetsforkjemper. Hun og familien flyktet fra krigen i Kurdistan på 90-tallet og slo seg ned i Danmark i 2001. Sara Omar slo igjennom med debutromanen «Dødevaskeren», som var gjenstand for mye debatt pga dens kontroversielle innhold, forfatterens mot, samt hennes kritikk av kvinnesynet, de patriarkalske holdninger i et mannsdominert samfunn og hun er imot alle former for ekstremisme. Sara Omar har hatt mange kritiske debattinnlegg i mellomøstlige medier om incest, omskjæring, seksuelle overgrep, æresdrap, sosial kontroll, kvinneundertrykkelse og rettigheter for homoseksuelle, handicappede, barn og kvinner i mannsdominerte samfunn. Hun er årets vinner av Bjørnsonprisen og i fjor ble hun kåret til Årets kvinne i Danmark

Åge Risanger, er en av de mest markante fotballprofilene i vår region, er med oss på SILKeFotball. Med 20 landskamper for aldersbestemte landslag på 70-tallet, cupfinale for Vard i 1975, spill for Viking og Vard i toppserien og Europacup for Viking hadde Åge en lang og variert fotballkarriere. På fotballkvelden blir han gjenforent med sin gamle lagkamerat i Viking Erik Johannessen og de har sikkert noen artige historier om hverandre. Åge er en meget god venn med tidligere Unitedstjerne, Steve Coppel og besøkte ham titt og ofte da Coppel var manager for Reading (en sesong i Premier League). Åge tok plass på laglederbenken hos Reading, som han sier, som assisterende materialforvalter. I det sivile har Åge jobbet innen shipping i årevis og var i en del år Knutsen OAS sin stedlige representant i Manila.

Gunnar Roalkvam er historiker og var lektor ved St. Olav videregående skole i Stavanger fra 1976 til 2014 og ved siden av var han forfatter. Han ga ut sin første diktsamling i 1981. Han har også skrevet både skuespill og gitt ut prosabøker. I tillegg har han skrevet mange fagbøker og er kjent for sine sangtekster som en rekke artistar har spilt inn på plater – Svein Tang Wa, Stavangerensemblet, Reidar Larsen, Vamp, Vestlandsfanden, Sigvart Dagsland, Per Inge Torkelsen og Leif og kompisane. Han var tekstforfatter for musikalen «Byterminalen» som blei framført i forbindelse med Stavanger 2008 og fikk kulturprisen for Stavanger i 2008 og Rogaland fylkes kulturpris i 2012.

Skuespiller Nina Sele møter vi på Museet i Mælandsgården i fortellerstund og i familieforestillingen om førstereisgutten Harald som nettopp kom til kai etter to år på sjøen. Harald forteller om livet ombord og det han har opplevd. Nina Sele ble uteksaminert fra Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS) i 2003, og har etter den tid jobbet både i Oslo og på Vestlandet. Hun har tidligere vært med å drive Shakespeare-gruppen Akutteatret, og har vært å se i mange roller ved Haugesund Teater, Mostraspelet og Bømlo Musikallaug. Sistnevnte var hun også med å starte i 1998.

Foto: Ina Strøm

Nils Henrik Smith fikk Tarjei Vesaas debutantpris for «Manhattan Skyline» i 2007, og fulgte opp med den kritikerroste romanen «Austerrike« i 2009. For den fikk Nils Henrik Smith Rogaland Mållags målpris 2009. Smith har bakgrunn fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og har studert engelsk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han er fast skribent i Josimar og har tidligere skrevet om norsk fotball for NRK. «11 meter: straffesparkets historie» (2020) er den fjerde boka hans.

Foto: Frode Hansen, VG

Robert Steen er byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo. Han har tidligere bl.a. vært finansbyråd og konserndirektør i Schibsted. Han er aktuell med boken «Om natten lyser stjernene». Denne handler om sønnen Mats Steen. Han led av en livstruende sykdom og var lenket til rullestolen og var tilsynelatende isolert i kjellerleiligheten  hvor han satt og spilte data. Men da Mats døde 25 år gammel, tente venner over hele Europa lys for ham. Det ble en vekker for foreldrene. De visste ikke at Mats hadde hatt et rikt sosialt liv i gaming-verdenen. World of Warcraft-gruppa Starlight var Mats’ nettverk, og hans avatarer Ibelin og Jerome gjorde alt det Mats ikke kunne: løpe, være et midtpunkt og bidra i andre menneskers liv. Mats fant og til og med kjærligheten her. Dette er en historie om hva man definerer som et godt liv, om vennskap og kjærlighet uten fysiske grenser, og om foreldrerollen i en tid der mange ikke forstår hva barna deres egentlig holder på med.

Camilla Stoltenberg har studert sosiologi og medisin ved Universitetet i Oslo og medisinsk antropologi ved University og California. Hun tok doktorgrad i epidemologi i 1998. I 2001 ble hun ansatt ved Folkehelseinstituttet, fra 2012 som direktør. Hun kommer til SILK i tilknytting til lanseringen av Lilla Søllhusviks ferske «Camilla Stoltenberg – året som aldri tok slutt». Camilla Stoltenberg var kanskje den minst kjente i Stoltenbergfamilien, men det var inntil pandemien inntraff. Da ble det så godt som daglige pressekonferanser hun måtte forholde seg til samt 17-timers arbeidsdager. Aldri har så mange mennesker blitt rammet så direkte, aldri har de politiske tiltakene vært mer innskrenkende på befolkningens frihet, som i dette lange året med korona. Midt i stormens sentrum har Camilla Stoltenberg vært ansvarlig for faglige råd. I «Året som aldri tok slutt» får vi være med henne inn på bakrommet der beslutninger ble tatt, faglige råd ble veid opp mot politiske hensyn, i kampen mot klokka og jakten på den riktige vaksinen.. På TV har vi blitt kjent med Bent Høie, Espen Nakstad, Bjørn Guldvog og Camilla Stoltenberg. Men hva skjedde egentlig bak kulissene? Selv om pandemien ikke er over, er det spennende å høre Stoltenbergs refleksjoner om hva som egentlig skjedde. Camilla Stoltenberg måtte balansere mellom hensynet til den samlede krisehåndteringen og lojaliteten til egne medarbeidere. Stoltenberg har det siste året brukt all sin tid på å prøve å stoppe koronaviruset uten at det skulle gå for mye ut over befolkningens mentale helse, barn og unges utvikling og landets økonomi.

Linn Skåber er et av Norges mest kjente ansikter og har gjennom flere tiår markert seg som en dyktig skuespiller, komiker og tekstforfatter. I 2018 debuterte hun med boken Til ungdommen, som umiddelbart ble hyllet av anmelderne og endte opp som en av årets mest populære bøker. I 2020 sto hun for to utgivelser, 30 dager i april 2020, om den endrede hverdagen under koronapandemien, og Til de voksne, også den vakkert illustrert av Lisa Aisato. Et tredje samarbeid med Aisato, Til oss – fra de eldste, kom i 2021.

Ingerid Stenvold er en av NRKs aller mest populære programledere.
Hun har ledet en lang rekke store sendinger og jobber til daglig i Dagsrevyen.
Med bakgrunn som tidligere landslagsutøver i langrenn og som sportsreporter, har hun en unik forståelse av idretten – både slik den ser ut innenfra for utøveren, og utenfra for omverdenen. Stenvold er aktuell med boken Vinnerhjerte, om Marit Bjørgen.

Simon Stranger har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og  hans forrige roman, Leksikon om lys og mørke, ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018. .Hans nyeste roman 304 dager har fått meget bra kritikker. I mars 2015 står Afghanistanveteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover sin mor å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna. Gjennom 304 fragmenter fortelles to fortellinger: Den ene om en ung norsk mann som vil være med å gjøre verden til et bedre sted, og som ender med å få livet sitt revet i småbiter. Den andre om Awalmir, som er liten gutt når Sovjet invaderer Afghanistan, og som senere slutter seg til Taliban for å beskytte landet sitt, blant annet mot norske soldater. «Hjerteskjærende. Det er jo ingenting å si på bokas aktualitet for å si det forsiktig. I tillegg er prosjektet vellykket litterært. Han forteller med språklig innlevelse om krigens ofre både på mikro-og mikroplanet. En viktig utgivelse» Inger Bentzrud i Dagbladet.

Foto: Marlene Miller Svingen

Arne Svingen er en av våre mest populære forfattere, og har skrevet over 100 bøker. Hans produksjon spenner fra barnebøker til romaner for ungdom og voksne. Forfatteren har mottatt en rekke priser for bøkene sine, deriblant Brageprisen, Kulturdepartementets litteraturpris og Bokslukerprisen. Arne Svingens romaner er oversatt til 20 språk, blant annet russisk, italiensk, fransk, spansk, koreansk og engelsk. Kombinasjonen av humor og alvor karakteriserer barne- og ungdomsromanene hans, og med «Sangen om en brukket nese» fikk Svingen sitt internasjonale gjennombrudd. I tillegg til kritikerroste romaner, står Svingen bak flere populære serier, blant annet grøsserserien «Svingens mørke verden», humorserien «Svingens gale verden» og bøkene om Hubert. I 2019 kom de første historiene om barneagenten Elvin Griff. Arne Svingen har i flere år jobbet med å bedre lesingen blant barn og unge, med særlig fokus på gutters lesing. Han er en av de forfatterne som har turnert mest på skoler og biblioteker. På landets biblioteker er han i dag den tredje mest utlånte norske forfatteren. Svingen står også bak podkasten «Svingens barnebokverden» der han intervjuer andre norske barne- og ungdomsbokforfattere og illustratører.

Foto: Fotball.no (utsnitt)

Karina Sævik er fra Kopervik og spiller for Avaldsnes. Hun har tidligere spilt utenlands for Paris Saint-Germain og Wolfsburg fra august 2019 til september 2020. Før det hadde hun spilt 93 kamper og scoret 33 mål på fire år for Kolbotn. Hun står regsitrert med 58 landskamper i aldersbestemte klasser og 23 kamper for A-landslaget.

Lilla Sølhusvik er fra Haugesund, men vokste opp på Norheim. Til daglig jobber hun i Politisk kvarter, og hun vikarierer tidvis som programleder i Dagsnytt 18. Ved siden av journalistjobben i NRK har hun utgitt flere bøker om kvinnelige ledere i politikk og næringsliv. I dokumentarboka Året som aldri tok slutt har NRK-journalist Lilla Sølhusvik fulgt direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg gjennom et år med vanskelige og tøffe beslutninger. Stoltenberg har det siste året brukt all sin tid på å prøve å stoppe koronaviruset, uten at det skulle gå for mye ut over befolkningens mentale helse, barn og unges utvikling og landets økonomi. 

Foto: Tine Poppe

Trude Teige er utdannet oversetter og journalist og har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2. Hun debuterte i 2002 med den historiske romanen «Havet syng». Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen og oversatt til flere språk. «Pasienten» ble også nominert til Rivertonprisen. Høsten 2021 er Teige aktuell med en ny storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie. «Morfar pustet med havet» er en frittstående oppfølger av «Mormor danset i regnet». Trude Teige er president i Rivertonklubben.

Asle Toje er utenrikspolitisk forsker og kommentator. Han er nestleder av Den Norske Nobelkomite. Han vokste opp i Audnedal og er utdannet ved Pembroke College, Cambridge. Toje har undervist i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og var forskningssjef ved Det Norske Nobelinstitutt. Han har tidligere skrevet og redigert en rekke bøker på engelsk, blant annet Will China’s rise be peaceful? (2018). Bestselgeren «Gullbrikkespillet» – som handler om hans reiser i Europa, kom ut i 2020.

Arne Torget er tilbake hos oss igjen i år. Vi får et hyggelig gjensyn med Arne Torget. Denne unike stuntpoeten fra Husnes treffer stadig flere. Han underholder daglig med underfundige og rørende dikt på sosiale medier. Under fjorårets SILK-arrangement gjorde han braksuksess og vartet opp med en rekke fulltreffere  på fotballkvelden og avslutningsarrangementet.

Foto: Marius Vervik

Terje Torkildsen debuterte i 2008 med ungdomsromanen «Marki Marco». Torkildsen er utdannet norsklektor, men arbeider i dag som komiker, skuespiller og kulturprodusent, og er kanskje mest kjent som prinsippfast drosjesjåfør i filmen «Mongoland« fra 2001. Den litterære debuten, «Marki Marco» (2008), utviklet Torkildsen i samarbeid med 10. trinnet på St. Svithun skole i Stavanger. For boka ble Torkildsen tildelt Uprisen, etter å ha blitt stemt fram av 220 niendeklassinger over hele landet. Høsten 2009 kom «Dystopia I« – den første boka i serien DYSTOPIA 2014. Som Marki Marco er også disse bøkene skreddersydd for utålmodige tenåringer. Torkildsen vant Uprisen for andre gang for «Dystopia III» i 2012. 

Foto: Alf Magne Grindhaug

Tønes, heter egentlig Frank Tønnesen og kommer fra det lille stedet Sokndal i Rogaland og er en av landets beste låtskrivere og tekstforfattere. I tekstene bruker han Sokndal-dialekt og forteller underfundige og humoristiske historier om små og store ting.

Foto: NFFO

Arne Vestbø er forfatter, opprinnelig fra Haugesund. Vestbø har studert medievitenskap ved Universitetet i Oslo og har MA i Holocaust studies fra University of London. Nå er han Generalsekretær i NFFO. Arne Vestbø har også gitt ut bok om de kvinnelige skipsrederne Brummenæs og Torgersen. Du møter han i samtale med Cecilie Enger.

Foto: Rolf M.Aagaard

Herbjørg Wassmo debuterte i 1976 med diktsamlingen Vingeslag, men har først og fremst markert seg som romanforfatter. I 1981 slo hun gjennom med romanen Huset med den blinde glassveranda, første bind i trilogien om Tora. For den siste romanen i trilogien, Hudløs himmel, ble hun også tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1987. De tre bøkene om Dina er Wassmos andre hovedverk. Med Det sjuende møte forlot Herbjørg Wassmo for en stund det historiske, og gikk inn i samtiden. Dette er muligens tydeligst i romanen Et glass melk takk, som grep fatt i den store og vanskelige trafficking-problematikken. Et glass melk takk ble en viktig referanse i regjeringens tiltak mot trafficking. Herbjørg Wassmo har også skrevet noveller og skuespill. Hennes bøker er solgt til 29 land.  I 2007 ble Herbjørg Wassmo utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Wassmo kommer med ny bok i begynnelsen av oktober, «Mitt menneske».

Foto: Hein Ove Holmgard

Davy Wathne er tidligere sportsjournalist med fotball som spesialitet. Han jobbet i Bergens Tidende fra studietiden frem til han begynte i nyoppstartede TV2. Han jobbet i TV2 fra oppstarten i 1992 til 2017. Davy er med på SILK nesten hvert år og vi gleder oss like mye hvert år til han kommer tilbake.

Foto: Svein Finneide

Katrine Wessel-Aas har gjort stor suksess med sin nye serie om familien Winther. Katrine Wessel- Aas har jobbet som journalist og redaktør i mange år, men er nå forfatter på heltid. Hun vokste opp i Trondheim og har lenge drømt om å skrive en historisk roman herfra. Katrine har også skrevet en historisk romanserie fra Kristiania på 1800-tallet.

Benedicta Windt-Val har oversatt Lucinda Rileys serie De syv søstre til norsk. Hun har 40 år som oversetter bak seg, og har oversatt en mengde  romaner og sakprosa.

Kadafi Zaman er journalist. Han har arbeidet i TV 2 siden 2006. Han har tidligere arbeidet tre år i VG og to år i Stavanger Aftenblad. Han har i mange år dekket saker relatert til kriminalitet, terror og innvandring i Norge. Kadafi Zaman har dekket flere store internasjonale hendelser gjennom årene.  Høsten 2012 var han den første norske journalist som fikk pressevisum til Iran på flere år. Siden 2012 har Kadafi Zaman hatt en rekke avsløringer om norske fremmedkrigere som har reist til Syria. Høsten 2015 poserte han som undercover flyktning i flere land for å dokumentere flyktningstrømmen til Europa. Resultatet ble TV 2 dokumentaren «Norge til salgs». Zaman har også vært sentral i TV2s dekning av terrorangrepet mot Norge 22. juli, og i Krekar-saken.

Foto: Cappelen Damm

Ingunn Aamodt er født i Honningsvåg i Finnmark i 1965, og er nå bosatt på Frogner i Sørum. Hun er utdannet lærer i kunst- og håndverk, men har jobbet som barnebokforfatter på heltid siden 1998. Hun har skrevet en rekke spenningsbøker for barn og ungdom, blant annet i den populære serien «Marg & Bein» og «Marlena Evensen». Serien «Pulverheksa» er for de aller minste. Forfatteren illustrerer noen av bøkene sine selv. Ingunn Aamodt vant ARKs barnebokpris 2010 for «Dukken».

Bokbadere og samtaleledere

Foto: Hein Ove Holmgard

Jan H.Landro har vært med oss i mange år og er en av våre mest brukte bokbadere. Han er også med i SILKs faglige råd og gir oss mange innspill til nye personer han mener bør få en plass på programmet vårt. Jan er journalist og forfatter, tidligere redaktør og redaksjonssjef.

Asbjørn Slettemark er musikkjournalist og tidligere programleder i Lydverket. Han driver bloggen OP-5 sammen med Aslak Nore og podcasten Dritte Halbzeit, en podcast på norsk om tysk fotball, sammen med Eivind Bisgård Sundet og Runar Skrøvset. Asbjørn har blant annet også vært programleder når Dan Brown og Ken Follett var i Oslo.

John Kaare Hoversholm er vår faste samtaleleder på fotballkvelden. Han er mannen bak kulturinnslagene fra Tour de France der han besøker ærverdige slott, vinkjellere og til og med vandring blant skjeletter i katakombene i Paris. Han har vært med på utallige TV, musikk- og filmproduksjoner i inn-og utland.

Foto: Haakon Nordvik

Geir Tangen er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996. Han er utdannet allmennlærer og har jobbet i ungdomsskolen siden 1996. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990, og skriver i tillegg til sine kriminalromaner også en del noveller. Han debuterte i januar 2016 med krimromanen «Maestro» på eget forlag, og gjorde umiddelbar suksess med denne. Boka ble nominert til Maurits Hansen prisen «Nytt blod» i 2017, og til to krimpriser i Nederland året etter. «Hjerteknuser« kom i 2017, mens siste bok i serien «Død manns tango« kom i 2018. Han har skrevet en rekke krimnoveller for både ungdom og voksne som er utgitt i ulike antologier de siste årene. Sommeren 2019 startet han arbeidet med en helt ny krimserie der første bok «Vargtimen» ble utgitt tidlig i 2021.

Foto: Hein Ove Holmgard

Annette Groth startet i NRK i 1977. Hennes første store utenriksoppdrag kom da hun ble sendt for å rapportere om urolighetene- og revolusjonen i Romania i 1989. Året etter var hun i Saudi-Arabia for å rapportere fra Gulfkrigen. Hun var NRKs korrespondent i London 1991-2000 og i Washington 2007-2009. Fra 2010 til 2014 ledet hun Urix sammen med Christian Borch. Hun har etter hun ble pensjonist bidratt blant annet  med radiokåseri i NRK P1+, også et kåseri om SILK. Groth har skrevet bøkene «Det finnes ikke fremmede, bare venner du ikke har møtt: historier fra den irske øya», «Nord-Irland. Den vanskelige veien» og «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexittid».

Sverre Meling jr er daglig leder for Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland/Haugesund Rederiforening. Ingen er bedre kvalifisert enn Sverre Meling jr. til å lede sekvensen med Cecilie Enger og Arne Vestbø, som hver for seg har kommet med bok om de to kvinnene som omtales som verdens første to kvinnelige skipsredere, Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen. Med sin bakgrunn som historiker OG kjennskap til skipsbransjen i vår region vil Sverre Meling jr. sørge for at publikum får en fin reise sammen med Enger og Vestbø. Meling har skrevet bøker om Haugesund Rederiforenings 100-årsjubileum «Mitt skip er lastet med» samt boka til 50-årsjubileet for Solstad Rederi og en rekke historiske kronikker i pressen.

Kadafi Zaman er journalist. Han har arbeidet i TV 2 siden 2006. Han har tidligere arbeidet tre år i VG og to år i Stavanger Aftenblad. Han har i mange år dekket saker relatert til kriminalitet, terror og innvandring i Norge. Kadafi Zaman har dekket flere store internasjonale hendelser gjennom årene.  Høsten 2012 var han den første norske journalist som fikk pressevisum til Iran på flere år. Siden 2012 har Kadafi Zaman hatt en rekke avsløringer om norske fremmedkrigere som har reist til Syria. Høsten 2015 poserte han som undercover flyktning i flere land for å dokumentere flyktningstrømmen til Europa. Resultatet ble TV 2 dokumentaren “Norge til salgs”. Zaman har også vært sentral i TV2s dekning av terrorangrepet mot Norge 22. juli, og i Krekar-saken.

Festivalåpner

Årets festivalåpner er Biblioteksjef i Karmøy kommune Hanne Mulelid. Hun har tidligere jobbet innen olje- og energibransjen i tillegg til videregående skole og forlag. Hun har bygget opp dokumentsenteret for Snorrebasen i Florø på egen hånd. Hanne var nestleder i SILK de første elleve årene og er nå med i SILKs faglige råd. Hun er også styremedlem i EU-prosjektet READ ON.